Duizenden bewoners uit de regio en ver daar buiten zakten de voorbije decennia af naar La Palma, de gekende feestzaal langs de baan Roeselare Torhout in Gits. Die hoogdagen zijn echter al een tijdje achter de rug. Nadat uitbater Marc Desender een tiental jaar geleden de fakkel doorgaf, lukte het Gerda Eeckhout en haar zonen aanvankelijk om de zaal goed draaiende houden. Toen zij in 2017 de overstap maakte naar Thierbrau in Torhout, ging het steil bergaf met La Palma. De zaal staat er vandaag mistroostig bij en het plan van enkele Nederlanders om de zaal nieuw leven in te blazen eindigde vorig jaar op een sisser. De bvba die zou instaan voor de uitbating van La Palma bleek met grote schulden te zitten.

De zaal is eigendom van de familie Leroy, gekend van de brouwerij het Sas in Boezinge. De familie besloot in 1966 het gebouw langs de Brugsesteenweg in Gits te bouwen. Dat bleek later vele jaren een absolute voltreffer. Grote artiesten kwamen er op de vloer, wat telkens een pak volk naar La Palma lokte. "We hebben een heel mooie historie achter de rug. Met de familie hebben we nu besloten om de zaal te verkopen. Dat is jammer, maar mede wellicht door de vele alcoholcontroles is het consumentengedrag veranderd", aldus de woordvoerder van de familie.

Geen nieuwe horecazaak

Wie de koper is en voor welk bedrag de gekende feestzaal verkocht is, is onduidelijk. "De koper wil zijn aankoop en de plannen met de site nog even stilhouden. Zeker is dat er geen nieuwe dancing of horecazaak komt." Of de feestzaal al dan niet met de grond gelijk gemaakt wordt, is ook niet duidelijk. De voorbije jaren gingen vaak geruchten de ronde dat Turbo's Hoet interesse toonde in de site. "Wij hebben inderdaad een bod uitgebracht, maar de voorbije periode hebben we niets meer gehoord. Wij zijn de koper niet", aldus Alfred Hoet.

Bij het Hoogleedse gemeentebestuur vindt men het nieuws over La Palma dubbel. "Het is natuurlijk jammer. Vroeger woonde ik er zelf nog heel wat optredens van bijvoorbeeld Marva bij. Vandaag de dag is het moeilijk om daar nog iets dergelijks te doen. Er is heel veel werk aan het gebouw", aldus burgemeester Rita Demaré (CD&V). De site van La Palma ligt in bouwgrond, maar de burgemeester denkt niet dat er woningen zullen komen. "Dat lijkt me een beetje een rare plaats, maar de site ligt vlakbij het lokaal bedrijventerrein en dat biedt wel mogelijkheden voor ondernemers."

(BF)