Definitief afscheid van ’t Withuys in Gits

De afbraakwerken van het Withuys zijn gestart. (foto EV)
De afbraakwerken van het Withuys zijn gestart. (foto EV)
Redactie KW

Langs de Koolskampstraat zijn de afbraakwerken aan het Withuys gestart. Daar opent in september 2022 een modern, nieuw gebouw dat plaats zal bieden aan de school van Dominiek Savio en het internaat maar ook aan 156 woonunits. De sloop betekent een definitief afscheid van een gebouw waar veel leerkrachten en leerlingen aan gehecht waren.

Het Withuys verrees rond 1968 op het kloosterdomein van de Witte Paters. Het werd gebouwd na de afbraak van het oude paterklooster. In een tijd van voornamelijk rechthoekige gebouwen, kreeg het complex een vooruitstrevende paviljoenstructuur. De voorbije jaren werd gezocht naar manieren om het Withuys aan te passen aan de noden van vandaag, vooral op vlak van energie, duurzaamheid en efficiëntie. Een renovatie van het pand bleek al snel niet haalbaar.

Beslissing in 2017

De uiteindelijke beslissing om het Withuys af te breken en een nieuwbouw te zetten, viel al in 2017. De plannen voor het nieuwe project voorzien een moderne school waarbij leefgroepen en klassen aan elkaar gekoppeld zijn met gedeelde sanitaire voorzieningen en therapieruimtes. Deze ruimtes zullen zich allemaal bevinden op het gelijkvloers, goed voor meer dan 10.000 vierkante meter, vergelijkbaar met de oppervlakte van het Withuys nu.

Alles wordt met elkaar verbonden met hellende vlakken wat de kinderen hun zelfstandigheid geeft en de verplaatsingstijd sterk verkort. In verschillende verdiepingen zullen daarop 156 woonunits gebouwd worden, bestemd voor verhuur aan een ruim publiek, jong en oud, met en zonder beperking. Groep Gidts werkt hiervoor samen met buurtinnovator Triamant.

Verhuis naar AZ Delta

In de zomervakantie van 2020 verhuisde de school van Dominiek Savio tijdelijk naar de gebouwen van AZ Delta aan de Westlaan in Roeselare, logistiek een enorme klus.

De verhuis was al een stukje afscheid nemen vertelt Bart Pauwels, afdelingshoofd kinderen: “Bij het ontruimen van het Withuys vonden we een schat aan verhalen in de vorm van dossiers, oude hulpmiddelen, specialistische handboeken, foto’s, restanten van allerlei festiviteiten, noem maar op. Bij het ontruimen van het archief was er niet één patiëntendossier waar de collega’s geen anekdote over konden bovenhalen. De collega’s hebben afscheid genomen van het gebouw, een bijzondere plek in hun leven.”

Na de sloopwerken hoopt men dit voorjaar van start te kunnen gaan met de nieuwbouw. Als alles goed gaat, zullen de kinderen en medewerkers van het Withuys er hun intrek kunnen nemen in september 2022. Wie de werken wil volgen kan terecht op de projectwebsite www.projectwithuys.be.

(EV)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.