https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Defensie springt bij in woon-zorgcentrum Duneroze:“Niets is die gasten te veel”

Directeur Ibe Vanhauwaert is in de wolken met 'haar' militairen. We zien vlnr Thiago Rabbers, Dimitri Billiet, Johan Henaut, Matthias Botterman, Jens Gyselinck en Niels Buyle.©WK WK
Directeur Ibe Vanhauwaert is in de wolken met 'haar' militairen. We zien vlnr Thiago Rabbers, Dimitri Billiet, Johan Henaut, Matthias Botterman, Jens Gyselinck en Niels Buyle.©WK WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Nadat vorige week 22 personeelsleden van woonzorgcentrum Duneroze positief testten op Covid-19 schakelde burgemeester Wilfried Vandaele in overleg met de gouverneur de hulp in van het leger. De directie van Duneroze is maar wat blij met die hulp uit onverwachte hoek. “Die gasten verrichten hier schitterend werk. Niets is hen te veel.”

Zeecentrum Duneroze, een zorginstelling van de groep Anima Care, bleef tijdens de tweede golf lang gespaard van corona, maar vorige week testten ineens zes bewoners en 22 medewerkers positief. De uitgevallen personeelsleden komen vooral van de keuken- en onderhoudsploeg. “Daardoor was het plots moeilijk beredderen: we kregen het eten niet meer tot op de kamers”, zegt directeur Ibe Vanhauwaert.

Afwas

Ze riep de hulp in van burgemeester Wilfried Vandaele, die op zijn beurt samen met de gouverneur een beroep deed op Defensie. “Drie dagen later kregen we versterking van zes mariniers in spe. ‘Hulp aan de natie’ heet dat. We moeten het Belgisch leger eeuwig dankbaar zijn”, aldus een zichtbaar opgetogen directeur.

Het takenpakket van de jonge militairen blijkt ook behoorlijk divers te zijn: van deurklinken en liftknoppen ontsmetten tot bedden opmaken, boterhammen smeren, ontbijtkarren rondbrengen of zelfs de afwas doen. “Eigenlijk runnen ze op dit moment zowat het hele huishouden in onze instelling. Die gasten verrichten hier ongelofelijk schitterend werk en nemen tussendoor ook de tijd om eens een babbeltje te doen met onze bewoners. Die vinden dat natuurlijk heel leuk”, klinkt het.

Een van de mariniers is de 29-jarige Bruggeling Dimitri Billiet. “Een heel leuke en leerrijke ervaring, ik zou het zo opnieuw doen. Daarnet ben ik hier een oud-militair tegengekomen die mij een en ander verteld heeft over ‘zijn tijd bij den troep’”, glimlacht hij.

Medische hulp

Bovenop de logistieke ondersteuning kwam er ook nog medische hulp bij. “Defensie stuurde zes ambulanciers: drie voor de vroegdienst en drie voor de late. Zij nemen een aantal zorgtaken op zich”, aldus de directeur. Haar enthousiasme over de hulp van buitenaf is groot. “Ongelofelijk hoe hulpvaardig en flexibel deze jonge militairen zijn: ook onze sint viel uit en een van hen is nu bereid om die taak op zich te nemen. Dit is totaal hun leefwereld niet, maar ze doen het met heel veel enthousiasme. Ze zorgen voor een opbeurende sfeer.”

Ook voor de andere medewerkers is hun aanwezigheid een opsteker. “Het neemt de druk wat weg en geeft hen de courage om voort te doen. Zowel door het personeel als bij de bewoners en hun familie wordt dit als bijzonder positief ervaren”, klinkt het. Het woon-zorgcentrum kan ook in de komende weken een beroep blijven doen op Defensie om het personeelstekort op te vangen. “De zes mariniers kunnen alvast een week langer blijven. Daarna zullen we van week tot week wel zien”, besluit directeur Ibe Vanhauwaert.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.