Defensie maakt plaats vrij voor extra windmolens: onder andere ook in Koksijde

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Het leger zal op korte termijn plaats vrijmaken voor extra windmolens, zodat die voor iedereen hernieuwbare elektriciteit kunnen opwekken. Dat maakt vicepremier en minister van Defensie en Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) donderdag bekend. Defensie geeft onder meer een ‘dropzone’ voor parachutisten vrij en er zullen windmolens kunnen worden gebouwd in een trainingszone voor helikopters. Er wordt ook bekeken of er in de regio rond Koksijde, waar de militaire activiteiten op de basis afgestoten worden, windmolens kunnen komen.

Er bestaat al langer ergernis over de belemmeringen die Defensie zou opwerpen om de uitrol op grote schaal van windmolens mogelijk te maken. Minister Reynders maakt nu bekend dat overleg tussen de windenergiesector, zijn kabinet en dat van Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke ertoe geleid heeft dat er op korte termijn toch plaats zal worden vrijgemaakt voor nieuwe windmolens.

De militaire dropzone in de buurt van Boneffe, in de provincie Namen, wordt verplaatst en komt dus vrij. Defensie past er ook haar trainingszone voor helikopters aan zodat er windmolens kunnen worden gebouwd.

In de buurt van militaire luchthavens zullen bovendien hogere windmolens mogen komen: 150 meter in plaats van 122 meter, met uitzondering van zones die dicht bij een landingsbaan liggen of in het verlengde ervan.

Windmolens aan de kust

Aan de kust komen “misschien” nieuwe mogelijkheden voor de bouw van windmolens, luidt het. De militaire basis van Koksijde verhuist naar Oostende, en afhankelijk van de ontwikkelingsplannen van de plaatselijke overheid en de provincie kunnen er opportuniteiten voor de windenergiesector worden gecreëerd.

Defensie werkt ook aan een nieuwe kaart die alle militaire beperkingen weergeeft en die de windmolensector zal kunnen raadplegen. Reynders wil ook een wettelijke basis geven aan ‘dienstbaarheden’ op de terreinen waar de trainingen van Defensie plaatshebben of op de omringende terreinen. “Er zal ook worden gekeken of het mogelijk is om overeenkomsten te sluiten met eigenaars die op hun terreinen militaire trainingen willen toelaten.”

Reynders is tevreden met het hele pakket maatregelen. “Er kunnen meer windmolens worden gebouwd en intussen blijven de trainingen en de veiligheid van de militairen gewaarborgd.” Waals minister Crucke, een partijgenoot van Reynders, haalt aan dat de terbeschikkingstelling door Defensie van plaatsen waar windmolens kunnen worden geplaatst past in het ‘pax eolienica’ van de Waalse regering.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier