Defecte roltrappen aan Brugs stationsplein blijven buiten gebruik

De roltrappen zijn al maanden defect. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De roltrappen aan de Van Ackerpromenade, die toegang geven tot het stationsplein, zijn al maandenlang defect. En het ziet er niet naar uit dat er snel een oplossing komt. Blijkbaar waren ze voorzien voor gebruik binnen, maar werd er geen luifel geplaatst waardoor er water in de trappen sijpelt en voor defecten zorgt.

De problematiek noopte gemeenteraadslid Annick Lambrecht (sp.a), die als senator vaak de trein naar Brussel neemt, tot een schriftelijke vraag aan het stadsbestuur. Niet alleen de pendelaars nemen die trappen vaak, ook de Bruggelingen die naar het Huis van de Bruggeling gaan, kunnen die loopband niet meer gebruiken en moeten de trap op klimmen. Al dient vermeld te worden dat oudere en mindervalide personen nog altijd de lift in de parking kunnen gebruiken om hogerop te geraken.

Ook gemeenteraadslid Yves Buysse (VB) plaatste het dossier al op de politieke agenda. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn de roltrappen eigendom van VME Globaal Hart van Brugge. Deze roltrappen en trappenpartij zijn dus privaat eigendom, maar met een publiek karakter.

De VME Globaal Hart van Brugge besliste om de werking van de roltrappen stop te zetten wegens de zeer frequente en dure herstellingen. “Al herhaalde keren heeft de stad contact opgenomen met de eigenaar, met de vraag om de roltrappen terug in werking te stellen. Er is een raadsman aangesteld door de dienst eigendommen om dit probleem te onderzoeken. Na het advies van de raadsman zal een dossier voorgelegd worden aan het schepencollege”, aldus Dirk De fauw.

Wij contacteerden De Syndicus Brugge, die het administratief beheer van de appartementen én de roltrappen op de Van Ackerpromenade verzorgt. “Het is een zeer ingewikkeld dossier”, zegt bediende Laurens Vermeersch. “Maar mijn collega die met dit dossier belast is, is momenteel met verlof.”

En hoe reageren de gebruikers van de roltrappen? Jens Meire (24) woont in een flat nabij het stationsplein: “Gezien ik jong ben, is het geen probleem om de gewone trap te gebruiken. Aan oudere mensen adviseer ik de lift in de stationsparking. Al hangt er daar wel een muf geurtje, omdat er daar af en toe daklozen ‘s nachts schuilen.”

Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge en uitbaatster van Pasta Gusto op het Stationsplein, kent de vermoedelijke oorzaak van het probleem: “Die roltrap is gemaakt voor binnengebruik. Er moest boven de trap een afdak komen, maar dat afdak is nooit gerealiseerd, waardoor er veel regenwater in de trap sijpelt wat voor defecten zorgt.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier