Deerlijkt stelt Leen Taelemans aan als brugfiguur

Schepen Louis Vanderbeken en brugfiguur Leen Taelemans.© DRD
Schepen Louis Vanderbeken en brugfiguur Leen Taelemans.© DRD
Redactie KW

De gemeente Deerlijk heeft Leen Taelemans aangesteld als brugfiguur. Onder het motto ‘Samen weg-wijs’ staat ze vanaf september klaar om met gezinnen en kinderen (0-12 jaar) uit Deerlijk op zoek te gaan naar een antwoord op hun vragen.

De brugfiguur is een bruggenbouwer die als vertrouwenspersoon gezinnen en kinderen de weg wijst naar de passende hulp- en dienstverlening in en rond de gemeente. Er kan aangeklopt worden met allerlei kleine en grote vragen: ‘Ik ben een alleenstaande mama en kom handen tekort om alles praktisch rond te krijgen, is er iemand die me kan helpen?’ of ‘Ik zou graag voetballen, maar mijn mama en papa kunnen me niet brengen, is er iemand anders die dat kan doen?’

Brugfiguur Leen Taelemans staat al meer dan twintig jaar in het werkveld, heeft ruime ervaring in gezinsondersteuning en begeleidde als coach heel wat trajecten voor scholen, organisaties en lokale besturen. “Het is voor mij een bijzonder fijne uitdaging en ik kijk er naar uit om vanaf september mijn deur open te zetten. Elk gezin is welkom. We zoeken samen naar de best passende antwoorden op de vragen.”

Lagere drempels

“Ik ben me ervan bewust dat een aantal van onze Deerlijkse gezinnen het op vandaag niet eenvoudig hebben”, zegt schepen van Kinderen en Gezin, Louis Vanderbeken (CD&V). “Voor deze gezinnen en kinderen willen we als gemeente de drempels tussen het onderwijs, welzijns-, jeugd- en zorglandschap helpen verkleinen. Ik geloof in de impact van de brugfiguur in de praktijk zodat elk kind alle kansen krijgt om zich goed te voelen.”

“Dit betekent een belangrijke stap in de realisatie van ons gemeentelijk meerjarenplan. Daarin hadden we doelbewust de aanwerving van een brugfiguur opgenomen. Zo willen we een serieuze stap vooruit zetten in de strijd tegen kwetsbaarheid en kinderarmoede. De uitgebreide verkenningsfase van de afgelopen maanden toont ons dat de brugfiguur hierin een meerwaarde kan betekenen. Het is een veelzijdige functie waarin we verschillende rollen opnemen: wegwijzer, coach, bruggenbouwer, inspirator en ontwikkelaar.”

Schakel

“De brugfiguur zal als het ware een schakel vormen tussen kinderen, gezinnen, de scholen en de interne en externe partners in onze gemeente zoals het Huis van het Kind, het Sociaal Huis, de vrijetijdsdiensten, Kind & Gezin, het CLB, de Gezinsbond… Uniek in onze aanpak is dat we hierbij enerzijds inzetten op een-op-een-contact met kinderen en gezinnen.

Anderzijds laten we de brugfiguur projecten ontwikkelen waarbij we meerdere gezinnen en kinderen tegelijkertijd kunnen helpen. Zo komt er bijvoorbeeld een vrijblijvend aanbod voor onze scholen rond het creëren van kansrijk en betaalbaar onderwijs en wordt er een inspirerend traject uitgestippeld rond toegankelijkheid van onze diensten.” (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.