Deerlijkse scouts trekt eind juli op zomerkamp naar Essen: ‘We duimen voor een leuk kamp”

Dit was het kamp van de Chiro Sellewie 2020: een spelmoment met als opdracht: vuil, vuiler, vuilst. Ook dit jaar duimt elke groep voor zijn of haar kamp: leuk; leuker, om het leukst maar met inachtname van de coronaregels. © MVD
Redactie KW

Voor de meeste leden en leiding van de jeugdbewegingen zijn de examens achter de rug. Er wordt met gemengde gevoelens teruggekeken op het voorbije werkjaar, maar de kampen wenken.

Groepsleidster Saar Vandebuerie van Chiro Joeki: “Voor onze leden tot twaalf jaar is de Chiro altijd blijven doorgaan – als dat toegelaten was door de overheid. Wij hebben wel de mondmaskerplicht ingevoerd voor zowel oud als jong, om de veiligheid van iedereen te kunnen garanderen. De leden die ouder zijn dan twaalf jaar hebben een tijdje de Chiro moeten missen. Gedurende die tijd zijn we overgeschakeld op online werkingen. Toen die leden opnieuw mochten komen, was dat in bubbels van tien.”

Saar: “We gaan dit jaar op kamp van 21 tot 31 juli in Essen. Aangezien de overheid het toelaat om in bubbels van honderd op kamp te gaan, kunnen wij dit jaar in één bubbel op kamp gaan.”

één flinke bubbel

Bij de KSA eenzelfde verhaal. Groepsleider Gilles Goemaere: “Wij hebben een groot deel van het eerste semester online activiteiten gegeven aan de +12-jarigen. Toen de regels versoepelden in het tweede semester, konden we voor iedere groep weer een fysieke activiteit organiseren. Iedere ban vormde zelf zijn eigen bubbel en de groepen moesten we verdelen over twee tijdslots. De lagereschoolkinderen van 13 tot 15 uur en de leerlingen van het middelbaar van 15.30 uur tot 17.30 uur. Ondanks die wijzigingen was ons aanbod aan activiteiten niet veel anders dan in andere jaren. Alhoewel sommige leuke activiteiten zoals zwemmen en het weekend niet konden doorgaan. Ook onze fuiven en heemfeesten gaan niet door. We kijken wel voor iets kleins als alternatief.”

De KSA trekt op kamp met de +12-jarigen van 21 tot 31 juli, en het lager sluit aan van 24 tot 31 juli. De groep gaat op kamp naar Sankt-Vith (Duitstalig België).

Gilles: “Door de uitbreiding van de bubbelgrootte kunnen we dit jaar als één bubbel op kamp gaan. Wat de kookploeg betreft, denk ik dat dit dezelfden als ieder jaar zullen zijn. We duimen voor een leuk kamp.”

Buitenland

De scouts en gidsen organiseren ook dit jaar hun kampen in kleine groepen. Voor de jongsten zijn het kampplaatsen in Vlaanderen, en de tentenkampen hebben plaats in Chassepierre, in de provincie Luxemburg. De oudsten hopen een trektocht te kunnen organiseren in het buitenland. Ondertussen plannen ze al hun fancy fair voor begin september.

Met 200 op stap

Chiro Sellewie trekt met zo’n 200 jongeren naar het Vlaams-Brabantse Bekkevoort. De keukenploeg staat klaar om samen met de leiding ook dit ‘coronakamp’ tot het hoogtepunt van het werkjaar te laten uitgroeien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier