Deerlijkse kinderopvang De BraamRakkertjes opent op voormalige site van zwembad

Het nieuwe kinderdagverblijf De BraamRakkertjes op de site van het voormalige Gaverbad, goed voor de opvang van 44 kinderen, opende officieel de deuren. © MVD
Redactie KW

Het nieuwe kinderdagverblijf De BraamRakkertjes op de site van het voormalige Gaverbad opende officieel de deuren. De nieuwe accommodatie vervangt het oude verblijf in de Schragenstraat. Het ruime kinderdagverblijf heeft nu een vergunde en gesubsidieerde capaciteit van 44 kinderopvangplaatsen.

Het nieuwbouwproject De BraamRakkertjes aan de Vercruysse de Solartstraat is een initiatief van Kinderopvang Heilig Hart, dat over een jarenlange expertise beschikt in deze materie en een ruim aanbod heeft aan opvanginitiatieven in de regio Zuid-West-Vlaanderen. “Het bestaande kinderdagverblijf Ter Ruste, gerund door de Zusters van Sint-Vincentius, werd in 2000 overgenomen door Zorggroep Heilig Hart”, verduidelijkt algemeen directeur Wino Baeckelandt.

Er gaat bijzondere aandacht naar de band tussen de ouders, de kinderen en de begeleiding

“In die tijd was er enkel een peuterwerking, dit als voorbereiding op de kleuterschool. Na een tijd werd een nieuwe naam geïntroduceerd, De BraamRakkertjes. In 2008 werd er een buurtgerichte kinderopvang geïnstalleerd en kreeg de organisatie een erkenning binnen de lokale diensteneconomie. Hierdoor kan er een opleidingstraject tot kinderbegeleider aangeboden worden en wordt er meer aandacht besteedt aan kinderen in kansarmoede. Ook een buitenschoolse opvang werd geïnstalleerd: eerst in de Vlasstraat en daarna in de Schragenstraat. Die verhuist in de komende paasvakantie naar de nieuwe locatie.”

Veilige tuin

In samenwerking met K. a. a. i. Architecten uit Kortrijk werd gekozen voor een modern ontwerp. De investering gebeurt enerzijds met eigen middelen en anderzijds met middelen via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). “Het nieuwe gebouw is lichtrijk en voorzien van enkele innovatieve vernieuwingen binnen de kinderopvangsector. Zo zijn onder meer de slaapkamers voorzien van detectiesystemen en camerabewaking”, klinkt het.

De moderne en ruime inrichting biedt bewegingsvrijheid en is voorzien van uitdagende spelmaterialen. De leefgroepen hebben een aangepaste keuken, twee aangrenzende slaapkamers, een berging, een afzonderlijke badkamer en een veilige tuin. Dit voor kinderen van nul tot drie jaar. Om in te spelen op de toekomstige noden, wordt er nog extra ruimte voorzien. Dit biedt uitbreidingsmogelijkheden in de toekomst.”

Semiverticale groep

Er is elke werkdag opvang voorzien tussen 7 en 19 uur. Een enthousiast team van gediplomeerde kinderbegeleiders verwelkomt dagelijks de kinderen in een warme en huiselijke sfeer. De kinderen verblijven in drie semiverticale leefgroepen met gemiddeld 14 à 15 kinderen. In zo’n semiverticale groep verblijven kinderen van vier weken tot ongeveer twee jaar. Daarna schuiven ze door naar de peutergroep tot ze naar school gaan. De kinderen kunnen dagelijks genieten van een verse gevarieerde maaltijd, klaargemaakt per leefgroep.”

“Er gaat bijzondere aandacht naar de band die groeit tussen de ouders, de kinderen en de begeleiding. Onze medewerkers beschikken over de nodige ervaring in het ondersteunen van kinderen met een specifieke zorgbehoefte en het begeleiden van de ouders hierin. Elk kind is uniek, ieder kind kan zich ontwikkelen op eigen ritme en met aandacht voor persoonlijke interesses. Op regelmatige tijdstippen worden er ook oudercontacten voorzien. Tijdens de schoolvakanties wordt buitenschoolse opvang voorzien voor de jongste kinderen.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier