Deerlijkse burgemeester pleit als rouwconsulent voor rituelen: “Rouwen doet extra veel pijn”

Ook voor een rouwconsulent als Claude Croes zijn het uitzonderlijke tijden en ervaringen. © MVD
Redactie KW

Bijna een jaar geleden startte Claude Croes als rouwconsulent. In deze voor iedereen bijzondere, nooit geziene en voor velen dramatische coronacrisis is er een speciale sfeer in gezinnen, verenigingen en de hele gemeenschap. “Rouwen krijgt een extra dimensie. Het organiseren van rituelen en herdenkingen verloopt noodgedwongen stroef”, weet burgemeester Croes.

De omstandigheden zijn zo verschillend en de individuele ingesteldheden zo divers, dat velen door het bos de bomen niet meer zien. Een rouwconsulent kan dat proces op een bijzondere manier ondersteunen en begeleiden. “Het is moeilijk om vanop afstand contacten te leggen. De klemtoon ligt voor de rouwenden helemaal niet meer op ‘gemeenschap vormen’ en elkaar in de letterlijke betekenis van het woord nabij zijn. De telefoon, gsm en tablet vormen nu de contactmogelijkheden. Al maken brieven, kaartjes en teksten in deze weken een inhaalbeweging. Ongewone tijden”, beseft Claude Croes.

In deze periode iemand verliezen en afscheid moeten nemen, voltrekt zich binnen heel wat regels. “‘Bijna ‘onmenselijk’ hoorde ik een begrafenisondernemer, een voorganger van de eredienst en veel familieleden zeggen. Er zijn de mensen die niet aan het nieuwe virus overlijden. Voor die familie en kennissen is er meestal nog kans om de overledene te groeten. Een ritueel dat troost biedt en als belangrijk ervaren wordt. Een besmette overledene maakt afscheid in ziekenhuis noch funerarium noch ten huize bij de familie zo goed als onmogelijk.”

Handvat

Als rouwconsulent beklemtoont Claude dat rouwen een sociaal gebeuren is. “In deze periode is dit aspect heel moeilijk. Het valt zo goed als weg. De naaste familie bezoeken om het medeleven te betuigen, de voorbereiding van een afscheidsmoment of -dienst, het afscheid met slechts enkele mensen in kerk of aula, het elkaar nabij zijn, de contacten met vrienden en buren, het samenzijn na de uitvaart en nog zoveel meer. Alles op afstand maakt het zo onwezenlijk.”

De essentie in de visie van een rouwconsulent blijft ook in deze tijden overeind. “Hoe moeilijk en afstandelijk het ook is, ik ben een ‘believer’ in rituelen en herdenkingen”, haalt hij aan. “Het is en blijft uiteindelijk de familie die over een herdenkingsdienst beslist, want nu is het samenkomen van een grote groep bij een afscheid niet toegelaten. Ik pleit ervoor om achteraf een herdenkingsdienst te houden. Dit beklemtoont het sociale dat in iedereen steekt.”

Het is een grote waarde dat familie en vrienden iets opschrijven over de overledene. “Dit vormt een goed ‘handvat’ om verder te gaan in het leven en het rouwen te verwerken. Ik denk aan een belevenis, een karaktertrek, een getuigenis en in deze coronatijd, zonder bezoekmogelijkheden, is dit nog belangrijker. Zulke zaken zijn onuitwisbaar”, weet Claude Croes. “Begeleiding kan bijdragen tot het openen van perspectieven naar het rouwen en het opbouwen van de toekomst.”

Boekje

Zelf is Claude een veelschrijver. Zijn pen krijgt in deze coronatijd een bijzondere opdracht: “Ik vind deze periode zo bijzonder dat ik dit vanuit mijn inzet als rouwconsulent wil op papier zetten. Het wordt een boekje over rouwen in coronaperiode. Ik vind dit zo ingrijpend voor de gemeenschap en de mensen dat dit niet mag vergeten worden. Als corona voorbij is, zal de wereld er anders uitzien. ‘Wie schrijft, die blijft’ zegt het spreekwoord. Ik wil na deze periode iedereen helpen om zich dit te helpen herinneren.”

(MVD)

Info: 056 72 35 04, info@derouwtonde.be of www.derouwtonde.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier