Deerlijk: “Ik amuseer mij hier enorm, leve Sellewie”

Redactie KW

Wie in Sellewie vraagt naar Marianne Tydgat krijgt alleen maar lovende woorden te horen. “Deze prijs zal niets aan mijn houding veranderen”, reageert de Krak van Deerlijk. “Niettemin doet deze erkenning veel deugd.”

Marianne Tydgat (46) en Sint-Lodewijk zijn onmogelijk van elkaar los te koppelen. “Ik ben in Zwevegem geboren, groeide op in Heestert, maar voel me op en top Sint-Lodewijknaar”, begint Marianne. “Ik was in Heestert een van de eerste meisjes die school liep aan de jongensschool. Tijdens mijn middelbare studies zat ik samen met Peter die mijn man zou worden in de klas. Maar het was geen liefde op het eerste gezicht. De klik is er pas later gekomen.”

“Ik ben op 30 juni 1989 afgestudeerd en één dag later als zorgkundige gestart in wzc Sint-Amand in Zwevegem. Na mijn huwelijk met Peter woonden we eerst zes maanden in Zwevegem. Sinds 15 mei 1993 hebben we onze vaste stek in de Otegemse Steenweg in Sint-Lodewijk. Via via kwamen we snel in het plaatselijke verenigingsleven terecht. Femma, de vroegere KAV, neemt het leeuwendeel van mijn vrije tijd in.”

“Steek mij in een toneelrol met een passende outfit en alles gaat vanzelf”

“Peter is al vele jaren lid van KWB Sellewie. Hij was er twintig jaar wijkmeester en later bestuurslid en voorzitter. Femma en KWB organiseren enkele activiteiten samen. Peter is ook lid van het wijkcomité van de Trompe. Als partner van een bestuurslid, wordt verondersteld dat je ook je steentje bijdraagt. Voor mij is dat in geen geval een opgave.”

“Ik ben ook al verscheidene jaren actief bij Theater Sellewie, het toneelgezelschap dat in 1993 is ontstaan uit de vroegere cabaretgroep Pret en Verzet. Elk jaar staat er één productie op het programma. We bereiken jaarlijks toch meer dan 1.000 theaterliefhebbers. Ik fungeer er als medewerker. Vroeger speelde ik nog mee tijdens het wagenspel dat tijdens de Midzomermarkt wordt opgevoerd. En zeggen dat speechen, iets in de micro zeggen voor een ruim publiek, totaal niet aan mij besteed is. Maar steek mij in een toneelrol met een passende outfit en alles gaat vanzelf.” (schatert)

Marianne is ook bestuurslid van de vriendenkring van wzc Sint-Amand. “Ik werk graag mee aan de voorbereiding van de jaarlijkse initiatieven: Valentijnontbijt, uitstap, personeelsfeest…”

Erkenning

“Ik was al blij genomineerd te zijn. Nu ook nog eens de hoofdvogel afschieten, is heel mooi meegenomen. Erkenning krijgen voor je inzet doet deugd. Niettemin zal het mijn inzet en werkhouding niet veranderen. Deze prijs is zelfs een extra stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Leve Sellewie, ik amuseer mij hier heel erg.”

“Alles begint met vrijwilligerswerk”

Dienstbaarheid is de kwaliteit die Marianne Tydgat volgens insiders typeert. Overal waar de Krak van Deerlijk geëngageerd is, hoor je niets dan lovende woorden: ‘je kunt er onvoorwaardelijk op rekenen, niets is haar te veel, ze heeft een groot hart, ze verzet bergen om alles tot in de puntjes in orde te brengen…’ Marianne wordt werkelijk op een piëdestal gezet door wie haar omringt. Niet in het minst door Femma Sellewie, waar Marianne als voorzitter fungeert.

“Via mijn nicht Els Beunens leerde ik de werking KAV kennen. Ik werd lid en volgde heel veel activiteiten”, stelt Marianne. “Later werd er een afdeling JKAV opgestart. Men zag blijkbaar een goede werkkracht in mij want ik werd gevraagd om toe te treden tot het kernbestuur. Ik heb toegestemd en heb nog geen seconde spijt gehad van die beslissing. Enkele jaren geleden kreeg de vereniging een nieuwe naam: Femma.”

“Onze vereniging telt een zestigtal leden van wie de leeftijd varieert van 40 tot ruim 70 jaar. Voor een dergelijk heterogeen publiek passende activiteiten op het getouw zetten, is niet niets. Maar als we de vele positieve reacties van de leden mogen geloven, slagen we vrij goed in dat opzet. Ik ben overal bij betrokken, maar kan rekenen op een enthousiaste ploeg medewerkers. Dat is ook nodig, want we hebben een eivol jaarprogramma.”

aan hetzelfde zeel trekken

“Ik ‘jeun’ mij enorm. Femma Sint-Lodewijk is een goede en hechte vriendengroep waar een losse en ontspannen sfeer heerst. Dat geldt eigenlijk voor de hele ‘Sellewietse’ leefgemeenschap. Iedereen trekt hier aan hetzelfde zeel. Ik denk dat we goed bezig zijn. Creativiteit en nieuwe, verfrissende ideeën zijn onontbeerlijk om op lange termijn te overleven. Daar zijn we ons terdege van bewust. Vrijwilligerswerk is en blijft de basis. Daarmee begint alles.”

Bio Marianne Tydgat

Privé

Marianne werd in Zwevegem geboren en is 41 jaar. Ze is getrouwd met Peter Bossuyt en mama van Matthias (20) en Marthe (16). Het gezin woont aan de Otegemse Steenweg in Sint-Lodewijk.

Opleiding

Ze volgde middelbare studies in Avelgem.

Loopbaan

Marianne werkt sinds 1989 als zorgkundige in wzc Sint-Amands in Zwevegem.

Vrije tijd

Ze is voorzitter van Femma Sint-Lodewijk, bestuurslid van het feestcomité van de Trompewijk, medewerker van Theater Sellewie en bestuurslid van de vriendenkring in Sint-Amands.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.