Deerlijk: “Deze onderscheiding doet uiteraard deugd”

Volgens Bruno heeft elke vereniging nood aan © mv
Redactie KW

Bruno Vancompernolle is verkozen tot Krak van Deerlijk. De joviale Sint-Lodewijkenaar heeft de overwinning ongetwijfeld te danken aan zijn jarenlange inzet voor tal van initiatieven van KWB Sellewie. “Deze onderscheiding doet uiteraard deugd”, stelt Bruno, “en ik krijg die uitgerekend in een jaar waarin ik besliste om een stapje opzij te zetten.”

Bruno Vancompernolle (55) is, net als zijn echtgenote Ann Accou, van Gullegem afkomstig. “Ik was een aantal jaar lid van de plaatselijke Chiro en maakte er de glorietijd van het inmiddels lang ter ziele gegane jeugdcafé ‘t Kobbegat mee”, start Bruno zijn verhaal. “Na ons huwelijk hebben we nog twee jaar in Gullegem gewoond en in 1989 zijn we, door de werkomstandigheden van Ann bij de CM, naar Deerlijk uitgeweken.”

Ze woonden eerst zes jaar in de Heuvelstraat in het huis van Raf en Chris Depaemelaere, die toen nog café ‘t Kruiske op de Belgiek open hielden. “In 1995 zijn we in de Kapelstraat gaan wonen. Ik werd al snel lid en later actief bestuurslid van KWB Sellewie (zie kaderstuk) en zou er ook, met veel plezier en nog meer voldoening, een groot deel van mijn vrije tijd in steken.”

Verfrissende ideeën zijn onontbeerlijk voor een vereniging

Aandacht hebben voor vernieuwing, is altijd zijn parool geweest. “Stilstaan is achteruit gaan. Creativiteit en nieuwe, verfrissende ideeën zijn onontbeerlijk om op lange termijn te overleven. KWB Sellewie is daar een schoolvoorbeeld van. De vereniging maakt al jaren een periode van hoogconjunctuur mee maar heeft, zoals elke vereniging, nood aan vers bloed. Het is overal moeilijk om dergelijke mensen te vinden. Vrijwilligerswerk is en blijft de basis. Ik hoop dat KWB Sellewie er verder in slaagt om enthousiaste jongeren aan boord te krijgen die de groei en bloei van de vereniging kunnen voortzetten.”

“Wat ik met mijn vrijgekomen vrije tijd zal aanvangen? Genieten, nog meer genieten, zoveel is zeker. Ook sporten blijft op het programma staan. Ik heb vroeger gevoetbald en heb ook veel gelopen.”

Muziekgroepjes

Toen aanhoudende knieperikelen hem bleven parten spelen, is Bruno overgeschakeld op fietsen. “Ik fiets elke dag naar mijn werk en op zondagmorgen trekken we er op uit voor een rit van gemiddeld 100 km: alleen of met een kleine groep, want ik ben niet aangesloten bij een wielertoeristenclub.”

“Voor de verdere invulling van mijn vrije tijd ben ik nog op iets anders aan het broeden. Het zou wel eens in de richting van muziek kunnen gaan. Met gelijkgestemden enkele keren per jaar bandjes uitnodigen die voor een beperkt publiek hun ding komen doen… De plannen bevinden zich nog in embryonale fase, maar dat lijkt me wel iets.”

VRAGENRONDJE

Wanneer werd je lid van KWB Sellewie?

“In 1989. In de beginjaren nam ik alleen deel aan de activiteiten. Tien jaar later werd ik voor de eerste keer gepolst om tot het kernbestuur toe te treden. Ik heb de boot afgehouden, maar bij hun tweede poging hebben Luc Bulckaen en Johan Verschuere hun slag thuis gehaald. Het is, zoveel jaar later, een juiste beslissing gebleken…”

“KWB Sellewie is echt een hechte vriendengroep die een patent heeft op het uitwerken van nieuwe, originele activiteiten. Het is van meet af aan mijn bedoeling geweest om te proberen het activiteitenaanbod op een hoger niveau te tillen. We zijn afgestapt van het eerder gewone en hebben nieuwe accenten gelegd. Die aanpak heeft ons geen windeieren gelegd.”

Het succes van de Banhoutfeesten is daar een mooi voorbeeld van.

“Dat klopt. Het was een weloverwogen keuze om thematisch te werken: eerst twee edities de middeleeuwen, daarna vier jaar de onvergetelijke Highland Games en vorig jaar, weer iets nieuws, een geslaagde familienamiddag met veel spektakel en muziek. Het kasteel in het Banhoutdomein is een prachtig kader.”

“Dat is enerzijds een sterke troef, maar anderzijds is het altijd oppassen geblazen met de weersomstandigheden. De regen heeft ons enkele keren parten gespeeld en de parking moeilijk bereikbaar en berijdbaar gemaakt. Maar het blijft hoe dan ook een toptweedaagse: zaterdag de Nat-Uur-Fuif en zondag de grote familieactiviteit.”

Maar er stonden en staan bij KWB Sellewie nog zoveel andere activiteiten op het programma. “De Lego Day, De Rode Potlood in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen, de Keuvelkroeg, de geslaagde startavonden, Camping op het Plein, de kerstmarkt voor het goede doel… Het is geen sinecure om met een tiental trekkers alles tot een goed einde te brengen. Ik zet in de allerbeste verstandhouding een stapje opzij en zal heus niet helemaal van de aardbodem verdwijnen.”

BIO

PRIVé

Bruno Vancompernolle werd geboren op 6 januari 1961, is getrouwd met schepen Ann Accou en woont in de Kapelstraat in Sint-Lodewijk. Hij is vader van Robbert (27), Anton (25) en Margot (21).

LOOPBAAN

Is sinds 2000 tewerkgesteld als technicus bij Brouwerij De Brabandere in Bavikhove.

VRIJE TIJD

Hij was gedurende zestien jaar actief bestuurslid van KWB Sellewie. Bruno heeft een tijdje geleden beslist om een stapje opzij te zetten, maar blijft wel lid van de vereniging. Hij is ook een fervent fietser.

(Rik Devos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.