Deerlijk creëert bij chiro joeki een stukje speelnatuur: een plek waar sport, spel en natuur samenkomen

Schepen Bert Schelfhout aan het plein van Chiro Joeki dat wordt omgevormd tot een ruimte voor ‘speelnatuur’.© (Foto DRD)
Schepen Bert Schelfhout aan het plein van Chiro Joeki dat wordt omgevormd tot een ruimte voor ‘speelnatuur’.© (Foto DRD)
Redactie KW

De gemeente Deerlijk heeft verregaande plannen voor de aanleg van een stuk speelnatuur op het grasveld aan de lokalen van Chiro Joeki in de Kardinaal Cardijnlaan. Het wordt een ruimte waar sport, spel en natuur hand in hand kunnen gaan.

Een prachtig wandelomgeving, een motiverende sportlocatie of een gezellig speelplein voor de kinderen. Het zijn locaties waar men vandaag meer dan ooit sterk naar op zoek is in de eigen buurt. Een plaats waar sport, spel en natuur samenkomen, is de droom van velen. Samen met Chiro Joeki is de gemeente volop bezig met de opbouw van een dergelijk domein: speelnatuur Joeki.

“Als gemeente hebben we de ambitie om extra natuurplekken te creëren”, verduidelijkt schepen van Openbaar Domein, Jeugd en Groen Bert Schelfhout (Open Vld). “Het plein aan de lokalen van Chiro Joeki is daar heel geschikt voor. We willen er een echt stuk speelnatuur creëren dat ook voor omwonenden de ideale plek is om te vertoeven, voor een leuke wandeling met de hond of om er met de kinderen te ravotten. Omdat het aansluit op het natuurdomein Wijmelbroek, is de natuurwinst ook groot voor de fauna en flora. En natuurlijke spelelementen stimuleren de creativiteit en verbeelding van kinderen.”

“In nauw overleg met Chiro Joeki hebben we een ontwerp gemaakt om de site natuur- en speelvriendelijk in te richten. Daarna gingen we met omwonenden in gesprek via een online vergadering. Nu is het eerste ontwerp klaar en volgt de aanvraag tot omgevingsvergunning en nog later de gunning. De aanleg zelf doen we bij voorkeur deze zomer zodat we in het najaar de aanplanting kunnen doen. Voor de realisatie konden we ook een beroep doen op subsidies van de provincie en werken we samen met Stadslandschap Leie en Schelde.”

Bij voorkeur doen we de aanplanting deze zomer

“Natuurlijke spelelementen stimuleren de creativiteit en verbeelding. We voorzien ze op verschillende manieren. In het speelbos wordt een ‘kampenzone’ voorzien en een grotere wadi ( bufferings- en infiltratievoorziening, red. ) met boomstambruggen. Op de open grasvlakten zullen boomstammen, wilgentunnels en -hutten de avontuurlijkheidszin van kinderen prikkelen.

Groenvoorzieningen

Op de hoogste speelheuvel komt een speelplatform. “Tijdens de activiteiten van de jeugdbeweging kan dat dienen als leidersplatform om het volledige terrein te overzien”, aldus schepen Schelfhout. “Het kan ook nuttig zijn als wedstrijdtoren bij het jaarlijkse volleybalevenement. Andere speelheuvels variëren in de hoogte en de breedte, met een maximum van twee meter hoog. Tussen de heuvels is een grasvlakte voorzien ter grootte van een volleybalveld. Daar is ook plaats voor andere spelen zoals voetballen of kubb.”

“De plannen voorzien ook in enkele grasvlaktes voor de organisatie van pleinspelen. Langs de korter gemaaide terreinen streven we naar een bloemrijk grasland. Door minder vaak te maaien, krijgen bloemen en kruiden de kans om tot bloei te komen. Dit bloemrijk grasland oogt mooi en is ook nuttig voor bijen en vlinders. Rondom het terrein zullen streekeigen struiken aangeplant worden als groenbuffer. Vogels vinden hier voedsel en nestgelegenheid. De groenbuffer heeft ook een geluiddempende functie.”

Op verschillende plaatsen op het terrein worden wadi’s aangelegd. Deze verlagingen in de grond zorgen ervoor dat bij hevige regenbuien tijdelijk water kan opgevangen worden. “Het regenwater kan op deze manier stelselmatig in de bodem sijpelen. Verschillende wandelpaden, voorzien van verschillende rustpunten, doorkruisen het terrein. Door een combinatie van gemaaide graspaden en half verharde paden kan iedereen het terrein beleven en ontdekken”, besluit schepen Bert Schelfhout.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.