Deelnemers GP Raf Jonckheere dokkerden voor laatste keer over plaveien

Francis Jonckheere met de affiche waarop zijn vader en moeder prijkt. © JOKE COUVREUR foto Joke
Redactie KW

De 70ste editie van de Grote Prijs Raf Jonckheere, een wielerwedstrijd waaraan ieder jaar ook profs aan de start komen, kleurde maandag opnieuw het Westrozebeekse kermisweekend. Francis Jonckheere volgde langs de zijlijn de wedstrijd op de voet. “Dit blijft een mooi eerbetoon aan mijn vader.”

Met Raphael Jonckheere had Westrozebeke omstreeks de jaren ’50 een getalenteerd wielrenner. “Vader werd onder andere tweede in Gent-Wevelgem. Hij had ook twee supportersclubs: één hier in Westrozebeke en één in Houthulst”, aldus zoon Francis. Sinds 1951 wordt er in de Stadense deelgemeente een wielerwedstrijd georganiseerd, genoemd naar de plaatselijke wielerheld. In 1955 wist Raphael Jonckheere er zelf voor eigen volk te winnen. Raphael overleed in 1999 op 72-jarige leeftijd.

Vader en moeder op de affiche

Ondertussen blijft het wielercomité De Wellevende Sportvrienden de GP Raf Jonckheere organiseren. De wedstrijd was maandag al aan haar 70ste editie toe. Het organiserende comité had graag naar aanleiding van die jubileumeditie uitgepakt met een vipgebeuren, maar door de coronacrisis was dat nog niet mogelijk. Desalniettemin troepte er toch behoorlijk wat volk samen aan de aankomstlijn in het centrum van Westrozebeke. Ook zoon Francis volgde de wielerwedstrijd op de voet. “De voorbije jaren kwam ik af en toe kijken, maar voor deze 70ste editie wou ik er echt heel graag bij zijn.”

Francis is blij dat de organistoren zijn vader nog niet vergeten zijn. Op de aankondigende affiche prijkt de voormalige wielerheld samen met zijn vrouw na een gewonnen wielerwedstrijd. “Het doe me echt iets om die affiche te zien. De wielerwedstrijd blijft een mooi eerbetoon aan mijn vader en aan mijn overleden broer die nog een boek schreef over deze koers.”

Laatste keer over plaveien

De deelnemers aan de GP Raf Jonckheere dokkerden maandag voor het laatst over de plaveien in de dorpskern van Westrozebeke. De bestaande straatstenen liggen er ongeveer vijftien jaar, maar zijn dringend aan vervanging toe. Na de zomer zal de straat heraangelegd worden, waarbij de kasseien vervangen zullen worden door een duurzamer alternatief in printbeton. Het dorpszicht zal wel grotendeels behouden blijven. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier