Deelname borstscreening laagst in West-Vlaanderen

Redactie KW

West-Vlaamse gemeenten scoren het slechtst voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Saeys (Open Vld) aan minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Naar aanleiding van het jaarrapport van het Centrum voor Kankeropsporing kondigde minister Vandeurzen gerichte acties aan om de deelnamepercentages aan het bevolkingsonderzoek borstkanker te verbeteren. Een van de acties is dat in gemeenten met een lage participatiegraad de huisartsen de vrouwen een uitnodiging tot screening zullen sturen.

Freya Saeys: “De voorzitters van de huisartsenkringen van gemeenten die het minst goed scoren (laagste 25 procent) op participatie aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, krijgen van minister Vandeurzen een brief. Het betreft de gemeenten van wie de doelgroep behoort tot het kwart laagste deelnemers. In Limburg behoort geen enkele gemeente tot die categorie. In Oost-Vlaanderen is het aantal beperkt tot 4 gemeenten en in Antwerpen tot 12 gemeenten. Vlaams Brabant scoort al een stuk slechter met 27 gemeenten. De slechtst scorende provincie is West-Vlaanderen met niet minder dan 34 gemeenten.”

Uit de cijfers blijkt dat 51,2 procent van de Vlaamse vrouwen deelneemt aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De gezondheidsdoelstelling is 75 procent. Om het deelnemingspercentage te verhogen wil minister Vandeurzen huisartsen de uitnodigingsbrief tot screening laten tekenen. Het gaat alleen om de vrouwen die nooit of meer dan vier jaar geleden hebben deelgenomen aan een screening. Saeys: “Het is de individuele arts binnen deze huisartsenkringen die zelf beslist of hij wenst deel te nemen of niet. De uitnodigingsbrieven zullen per post worden verstuurd door het Centrum voor Kankeropsporing.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.