Decanale werken Ieper investeert in Westhoekkapel: “Grandeur van weleer herstellen”

Decanale werken Ieper gaat het bijgebouw van de kapel van de Westhoek afbreken, om er daarna een totaal nieuw gebouwtje te plaatsen. In een latere fase wordt ook de kapel aangepakt.

Kris Coussens, Patrick Lierman, Chantal Deprez, Philiep Vandoolaeghe en Marc Acket voor de Westhoekkapel. (foto ZB)

Aanvankelijk stond er een kleine kapel, maar in 1880 verrees op de Westhoek een gotische kapel toegewijd aan ‘Onze Lieve Vrouw Nood zoekt troost’. In die periode stierven veel kinderen aan kraamkoorts en Onze Lieve Vrouw van de Westhoek kreeg als voorspreekster een zodanige grote faam dat de kapel herdoopt werd tot koortskapel. Grote groepen bedevaarders kwamen naar de kapel. In WO I werd ze grotendeels vernield.

Zondagsmissen

Na de oorlog werd de kapel heropgebouwd onder impuls van pastoor Lammens en in 1925 werd ze ingewijd. Naast de kapel werd ook een school opgericht. Het tekort aan parochiepriesters en het teruglopen van het aantal kerkgangers zorgde ervoor dat de zondagsmissen in de Westhoekkapel werden stopgezet. Ook de school is intussen verdwenen. Philiep Vandoolaeghe en Chantal Deprez en haar echtgenoot Marc Acket bekommeren zich om de kapel en proberen zo goed en zo kwaad het kan de kapel op te waarderen. Elk jaar zorgen ze ervoor dat er gedurende de meimaand enkele plechtigheden plaatsvinden.

Verval

Bij de kapel is er ook een bijgebouwtje dat destijds ook eigendom was van de vzw parochiale werken Zonnebeke, maar dat werd samen met de kapel geschonken aan het Ieperse decanaat. Dat gebouw deed toen dienst als klein winkeltje waar ook kaarsen werden verkocht. De laatste familie die er woonde was de familie Goeminne en dit tot 1972. Daarna begon het verval. “Het gebouwtje verkeert echt in een erbarmelijke toestand”, zegt Kris Coussens, kersvers decanaal assistent voor Ieper en Poperinge. “Het wordt volledig afgebroken. Daarna wordt het opnieuw heropgebouwd door de leerlingen van 7BSO bouw van het VTI Ieper onder leiding van leerkracht Patrick Lierman. In het gebouw dat dienst kan doen als sacristie maar eigenlijk een polyvalente functie heeft, komt er onder andere een toilet, keuken en berging. Vooraleer we de bouwwerken aanvatten, willen we ook voegwerken aan de kapel uitvoeren. Als we dit niet doen, dreigt ook verval. In een latere fase zal ook de binnenkant van de kapel een facelift ondergaan. Ik ben aangenaam verrast door de charmes van de kapel. Ze straalt rust uit en een zekere intimiteit. We willen de grandeur van weleer opnieuw creëren.” (Noël Vandewiele)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.