Dealende broers uit Koekelare riskeren twee jaar cel: “Jullie wiet is wet!”

Twee broers van 22 en 23 jaar uit Koekelare riskeren in beroep een jaar cel voor drugshandel. Jullie vinden dat het in dit land anders moet. Jullie hebben jullie eigen wet, enfin wiet, ‘t is ook maar een letter meer!”

© iStock
© iStock

S.D. en H.M. liepen op 28 augustus 2018 tegen de lamp. Bij een huiszoeking werden allerlei soorten drugs aangetroffen. De twee schreven die toe aan hun alternatieve levensstijl, maar onderzoek wees uit dat ze ook cannabis, MDMA en LSD dealden op feestjes en festivals. De broers werden na hun arrestatie vrijgelaten onder voorwaarden, maar omdat ze enkele maanden nadien opnieuw begonnen te dealen, vlogen ze alsnog achter de tralies. De rechter in eerste aanleg besloot hen nog een kans te geven en verleende hen opschorting van straf, maar onder strikte voorwaarden. Het parket vond die uitspraak veel te licht en ging in beroep.

Schuldbesef

De procureur-generaal ergerde zich aan de houding van de twee. Ze maakten hun studie niet af, werkten niet maar rookten tien tot twintig joints per dag. “Jullie vinden dat het in dit land anders moet. Jullie hebben jullie eigen wet, enfin wiet, ‘t is ook maar een letter meer”, sneerde hij. Omdat ze niet konden bewijzen dat ze clean waren, noch sollicitaties konden voorleggen, vorderde hij een jaar cel. Hun advocaat vindt wel dat ze enorme stappen vooruit hebben gezet en schuldinzicht hebben. “Na twee maanden voorhechtenis zijn deze jongens niet meer dezelfde als vroeger” , pleitte hun advocaat. “Echte dealers waren dit trouwens niet. Ze verkochten enkel kleine hoeveelheden aan vrienden.” Hij vraagt de opschorting te bevestigen. Uitspraak op 10 februari. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.