De Zonnegloed opent “met heel veel plezier” vanaf 13 februari, maar wel in dagdelen

Karel Ackaert van De Zonnegloed. (Foto TOGH)
Karel Ackaert van De Zonnegloed. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Dierenopvang en –park De Zonnegloed in Oostvleteren is opgelucht dat ze op 13 februari weer mag openen na een verplichte sluiting van drie maanden. Opdat zo veel mogelijk bezoekers in de krokusvakantie binnen kunnen geraken werkt het dierenpark voortaan wel met dagdelen. Bezoekers moeten dus kiezen tussen de voormiddag of de namiddag.

Op 30 oktober besliste het Overlegcomité dat er een verstrengde lockdown moest komen. Nadat ze een week voordien de dans ontsprongen moesten dierenparken dus vanaf 3 november de deuren verplicht sluiten. Ruim drie maanden bleef dus ook dierenopvang- en park De Zonnegloed gesloten voor het publiek. De opluchting bij coördinator Karel Ackaert was dan ook groot toen hij vrijdagnamiddag hoorde dat het Overlegcomité beslist had dat de dierenparken vanaf zaterdag 13 februari opnieuw de deuren mochten openen. “Absoluut. We zullen de komende week een flinke opkuis doen en dan gaan we zeker onze poorten met heel veer plezier weer open zetten op zaterdag 13 februari”, zegt Karel Ackaert. “Maandag en dinsdag zijn onze vaste sluitingsdagen maar al de andere dagen van de krokusvakantie openen we de deuren voor bezoekers. Dan is er nog een korte periode dat we enkel in het weekend open zijn, en dan starten we weer elke dag, behalve op maandag en dinsdag.”

Dagdelen

Om de verwachte toevloed de baas te kunnen past De Zonnegloed wel haar reservatiesysteem aan. Daardoor zal het niet meer mogelijk zijn om een hele dag in het park te vertoeven. “We zullen werken met dagdelen”, vervolgt Karel. “Men zal dus kunnen reserveren ofwel voor de voormiddag ofwel voor de namiddag. Dat zijn blokken van 3,5 uur. We doen dat enerzijds om de tijd te hebben om alles te ontsmetten en opnieuw klaar te zetten, maar anderzijds ook voor minder drukte in het park en op de parking. We willen vooral dat iedereen die wil komen de mogelijkheid krijgt om binnen te geraken. Alles gebeurt via reservatie.”

Reserveren

Luttele uren nadat het nieuws van het Overlegcomité bekend werd, stroomden de reservaties al binnen. “Ik ben volop bezig met de aanpassingen op de website. De boekingen lopen heel goed binnen. Iedereen staat te popelen en iedereen, en dan vooral wij, vond het absurd dat we moesten sluiten in oktober. Het is buiten en we konden alles goed controleren. Weinig dingen kunnen zo veilig gemaakt worden als de dierenparken.”

Sowieso verlies

De financiële impact van de verplichte sluiting viel al bij al nog mee. “De winterperiode is altijd een beetje minder druk dan de lente en de zomer, maar sowieso was het een verlies”, meent Karel. “Mochten ze ons gesloten hebben van de paasvakantie tot de zomervakantie, dan zou dat moordend geweest zijn. Dan zie ik dat echt niet goedkomen. Gelukkig hebben we een goeie zomer gehad en werden we enorm gesteund door donaties. Zo konden we de winter doorkomen.”

Maatregelen

Uiteraard gelden er nog altijd strikte coronamaatregelen. “Er is een mondmaskerplicht, de wandelroute is aangeduid, eenrichtingsverkeer, de binnenruimtes zijn gesloten en er is geen cafetaria. Mensen mogen ook geen drank meebrengen. Dat zijn zowat dezelfde maatregelen als voor de verplichte sluiting”, besluit Karel Ackaert. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten