De Zonnegloed draait bijna weer op volle toeren: “Dit weekend al volledig volzet”

Karel Ackaert: "Het was voor iedereen wennen aan de nieuwe situatie." (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bezoekers van dierenpark De Zonnegloed laten zich duidelijk niet afschrikken door de coronamaatregelen. Het eerste verlengde weekend was meteen uitverkocht en ook voor komend weekend is de limiet van 1.000 bezoekers al bereikt.

Het was met een bang hart dat verantwoordelijke Karel Ackaert vorige week donderdag de deuren opende. De aankondiging dat dierenparken opnieuw mochten openen kwam vroeger dan verwacht, waardoor men in De Zonnegloed nog enkele dagen extra nog had om alles voor te bereiden. “Ik moet zeggen dat we de deuren openden met wat angst, maar alles is ongelooflijk goed verlopen, beter dan verwacht. Het was voor iedereen wennen aan de nieuwe situatie, maar de mensen beseffen dat het in deze tijden moeilijk is voor iedereen.”

“We openden de deuren toch met een beetje angst, maar alles is goed verlopen”

Om de nodige marge in te bouwen, beperkte De Zonnegloed in het eerste weekend het aantal bezoekers tot 800, maar na een evaluatie werd beslist om dat maximumaantal op te trekken. “De richtlijn is dat er maximum één bezoeker per 10 m² in het park mag zijn. Dat zou voor ons een maximum van 1.300 bezoekers betekenen. We wilden toch zeker zijn dat alles veilig was voor de bezoekers, waardoor we aanvankelijk de limiet op 800 bezoekers hielden. Alles verliep echter zodanig vlot dat we nu toch beslisten om naar maximum 1.000 bezoekers te gaan.”

Speelpleintjes open

Veel verschil met een normale situatie is er nu niet meer. “Op absolute piekmomenten hadden we wel eens 1.500 bezoekers in het park, maar doorheen het jaar hebben we gemiddeld zo’n 500 bezoekers per dag”, vervolgt Karel. “Maar we zijn meer dan tevreden. Vorig weekend was De Zonnegloed iedere dag volzet, net als maandag en woensdag. Ook voor komend weekend stroomden de reservaties vlot binnen, waardoor de zaterdag en zondag al op woensdag uitverkocht waren. Dit weekend zullen de kinderen trouwens weer kunnen spelen op de speelpleintjes, want sinds woensdag mogen die weer open, zij het onder voorwaarden.”

De massale opkomst zorgt voor grote opluchting in De Zonnegloed. “Oef, we hebben weer een inkomen. Dat is niet alleen belangrijk om de voedselvoorziening voor de dieren veilig te stellen, maar we kunnen ook weer beginnen kijken om rescues te doen en nieuwe dieren op te vangen, want dat konden we de afgelopen twee maanden niet meer. Zo verwachten we drie Europese torenvalken, een withandgibbon, een bizon en vier waterbuffels.”

Leeuwen en poema

Voor grotere projecten kijkt Karel Ackaert en zijn team nog even de kat uit de boom. “Er waren plannen om ook leeuwen en een poema op te vangen, maar die dieren hebben een speciaal ingericht verblijf nodig. Momenteel liggen de grote verbouwingen nog stil, maar als de situatie zo blijft, kunnen we wellicht binnenkort weer verder werken. Ook ons personeel is nog maar gedeeltelijk terug aan het werk. We willen langzaamaan opbouwen. Dat er nu zo’n grote opkomst is, komt wellicht doordat iedereen zo lang opgesloten was en nu eindelijk weer naar buiten kan. We moeten nog zien of er over een maand nog steeds zo veel volk komt”, besluit Karel Ackaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier