De Zonnegloed doet oproep voor donaties

Karel Ackaert: "Drie mensen doen nu het werk van anders tien." (foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Door de coronacrisis kan het dierenopvangcentrum De Zonnegloed in Oostvleteren geen bezoekers ontvangen, waardoor het heel wat broodnodige inkomsten verliest om het park draaiende te houden. De situatie is zo nijpend dat vrijwilligers Melissa Padot en Peter Danneels uit Torhout een oproep lanceren om een financiële bijdrage te leveren of voedsel te doneren.

Zaakvoerder Karel Ackaert van De Zonnegloed zit met de handen in het haar. “We leven mee met iedereen die getroffen is door het coronavirus”, zegt hij. “Maar ook wij hebben het moeilijk. Het grootste deel van mijn team is weg en we staan er alleen voor. Drie mensen doen nu het werk van anders tien. We weten absoluut niet hoe we deze maanden zullen doorkomen. Normaal zouden we in maart de deuren openen voor bezoekers. De inkomsten daarvan zorgen er normaal voor dat we genoeg eten kunnen aankopen voor onze dieren, maar die inkomsten zijn nu volledig weggevallen. Ieder seizoen bouwen we wel een potje op om de winter door te komen, maar dat winterpotje is ondertussen helemaal leeg.”

Donaties

“Een tweetal weken geleden lanceerde ik al een oproep om eten en geld te doneren. We kregen van veel dierenliefhebbers kleine en grote stortingen binnen op onze bankrekening en werden gecontacteerd door warenhuizen, fruit- en groentehandelaars om overschotten op te halen. Een tiental mensen heeft zichzelf aangeboden als vrijwilliger om rond te rijden en voedsel te gaan ophalen. Maar nu zijn we opnieuw genoodzaakt om een oproep te doen, aangezien we bijna volledig door de eerste voorraden heen zijn.”

Vrijwilligers Peter Danneels en Melissa Pardot. (foto TOGH)
Vrijwilligers Peter Danneels en Melissa Pardot. (foto TOGH)

Melissa Padot en Peter Danneels uit Torhout zijn twee van die vrijwilligers die voor De Zonnegloed in de bres springen. “De situatie is echt dringend“, zegt Melissa. “Van Karel hoorde ik dat er zelfs hongersnood dreigt voor de dieren. Dat kunnen we echt niet laten gebeuren. Daarom is Peter momenteel volop bezig met rond te bellen naar bedrijven en boerderijen om te horen of ze overschotten hebben. We hebben een vergunning om rond te rijden achter voedsel.”

Karel en Melissa benadrukken dat financiële bijdragen ook heel belangrijk zijn. “Niet alleen om voedsel te kopen, maar ook voor de medische verzorging van de dieren is er geld nodig. Omdat we geen tijdelijke, maar definitieve opvang zijn, kunnen we bovendien niet rekenen op subsidies. Mensen kunnen geld storten, maar ze kunnen voor een klein bedrag ook een dier virtueel adopteren. Er zijn meer dan 300 dieren in De Zonnegloed, dus keuze genoeg.”

Info: www.dezonnegloed.be en info@dezonnegloed.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier