De Zande gaat de campus in Beernem uitbreiden

Gemeenschapsinstelling De Zande opent op 1 juli een nieuwe campus in Wingene. Later breidt ook campus Beernem uit met twee leefgroepen. © GF
Redactie KW

Campus Wingene opent in de zomer, campus Beernem breidt uit.

Op initiatief van minister Jo Vandeurzen besliste de Vlaamse Regering vrijdag om het aanbod aan gesloten opvang met 37 nieuwe plaatsen uit te breiden. Concreet komen de nieuwe plaatsen er in fasen. Zo opent gemeenschapsinstelling De Zande op 1 juli een nieuwe campus in Wingene. Later breidt ook campus Beernem uit met twee leefgroepen.

De gemeenschapsinstellingen organiseren de beveiligde opvang. Ze bieden plaats aan jongens en meisjes van wie de jeugdrechter oordeelt dat beveiligde opvang noodzakelijk is. Dit kan zijn omdat ze een delict pleegden, in een verontrustende of problematische leefsituatie opgroeien, ernstige gedragsproblemen hebben of een combinatie hiervan. Vaak zijn het jongeren met complexe problematieken en in moeilijke levensomstandigheden.

Momenteel zijn er 308 plaatsen voor gesloten opvang in Vlaanderen. Deze plaatsen zijn verspreid over gemeenschapsinstellingen De Kempen (Mol), De Zande (Ruiselede en Beernem) en De Grubbe (Everberg) en Vlaams Detentiecentrum De Wijngaard (Tongeren). De Vlaamse Regering besliste vrijdag dat er een gefaseerde uitbreiding komt met 37 plaatsen. Op 1 juli 2015 opent campus Wingene voor jongens; in 2016 komen er twee leefgroepen bij voor meisjes op de campus Beernem.

Wingene en Beernem

Campus Wingene zal vier leefgroepen voor jongens herbergen. Het gaat om twee nieuwe leefgroepen en twee leefgroepen die tijdelijk van campus Ruiselede naar Wingene verhuizen omwille van een renovatie daar. In totaal zal campus Wingene 36 plaatsen voor jongens tellen, waarvan 18 nieuwe plaatsen. Door de renovatie en verhuizing van capaciteit van campus Ruiselede wordt op deze campus ook één bijkomende plaats gecreëerd.

Campus Beernem voor meisjes wordt momenteel volop verbouwd en omgebouwd. Midden 2016 zal ook deze campus klaar zijn om 18 nieuwe plaatsen te creëren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier