De Wit veilt voor het eerst live online

Veilingmeester Eric Vanden Abeele van veilinghuis De Wit. © PM
Redactie KW

Veilinghuis De Wit in de Torhoutsesteenweg laat voor het eerst klanten toe mee te bieden via het internet. “Het coronavirus liet ons geen keuze. We moeten mee met de huidige trend en het internet een grote rol laten spelen in onze veilingen.”

Veilinghuis De Wit bestaat sinds 1992 en bevindt zich recht tegenover de Hondagarage op de Torhoutsesteenweg. Het specialiseert zich vooral in kunst, antiek en inboedelverkoop. “Al jaren is ons veilinghuis een gevestigde waarde in de regio”, vertelt veilingmeester Eric Vanden Abeele (55). “In normale omstandigheden kunnen we tussen de 250 en de 300 mensen toelaten in onze zaal, maar sinds de uitbraak van het coronavirus kan dat niet meer, hé. Om de nodige afstand van anderhalve meter te bewaren tussen de kopers is de capaciteit van onze zaal sterk afgenomen. We kunnen nog maximum 100 kopers toelaten, amper een derde van de normale capaciteit. Dat is veel te weinig bij een verkoop. De laatste veiling dateert ondertussen al van vlak voor de lockdown. Sindsdien konden we geen enkele veiling meer organiseren.”

Om toch weer veilingen veilig te organiseren laat de veilingmeester voortaan online kopers mee bieden. “We gaan de eerste veiling sinds de corona-uitbraak live online organiseren. Maar we bieden toch ook enkele plaatsen aan in de zaal”, stelt de veilingmeester. Het online organiseren van een veiling is een primeur voor het veilinghuis. “Nooit eerder hebben we veilingen online georganiseerd. Het wordt dus meteen onze vuurdoop.”

Het gaat om een driedaagse veiling met start op zaterdag 25 juli. “Het gaat dan hoofdzakelijk om schilderijen en moderne kunst. De tweede dag bieden we bronzen beelden en klassiek antiek aan. Op maandag volgen dan inboedels met meubelen, porselein, enz. De veilingen starten telkens om 13.30 uur met uitzondering van maandag. Dan start de veiling om 10.30 uur.”

Het wordt afwachten of mensen ook online de weg zullen vinden naar de veiling. “Ik hoop dat we gelijke tred kunnen houden met de verkoop voor de corona-uitbraak. We hebben extra investeringen gedaan om een onlineplatform aan te kunnen bieden. We moesten iets doen en we moeten sowieso mee gaan met onze tijd. Het internet is de toekomst. Het moest er op een dag eens van komen en door corona is die dag er sneller dan verwacht.”

De veiling is live te bekijken via www.drouotonline.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier