De Wilfrieds spelen terrasconcert in De Leest in Izegem

© (foto FODI)
Redactie KW

Op woensdag 21 augustus spelen De Wilfrieds & Moaten vanaf 20 uur op het terrasconcert in De Leest in Izegem. In de voorbije weken beleefde de groep van Hans Denturck onvergetelijke momenten op de Gentse Feesten en op de Kriekefeesten in Ingelmunster.

Twaalf jaar geleden werd de groep De Wilfrieds boven de doopvont gehouden door Hans Denturck uit de Nijverheidsstraat. Eerst begon hij met gitarist Jan Vandevyver, maar die verhuisde naar Brussel.

Hans deed mee aan een musical in Diksmuide. In het orkest speelde cellist Frank Mestdagh uit Emelgem. Aan de toog leerden ze elkaar beter kennen en hij werd de tweede man van De Wilfrieds. Broer Hein Denturck tokkelde op zijn contrabas en besloot ook erbij te komen. Later kwamen er nog enkele moaten bij, waaronder gitarist Jonathan Depaepe, die Hans leerde kennen tijdens de Kriekefeesten.

“In 2007, 2008 en 2009 deed ik daar de backing vocals tijdens de optredens van The Ad Hoc Band met respectievelijk Gunther Neefs, Barbara Dex en Willy Sommers. Zo leerde ik Jonathan kennen. Sindsdien speelt hij bij ons als gitarist. Drummer Jurgen Verhulst en gitarist Bjorn Ampe, beiden uit Bavikhove, spelen ook mee”, vertelt Hans, die even stilstond bij de naam De Wilfrieds. “Mijn vader heette Wilfried. Hij speelde gitaar en toneel. Hein en ik kregen zijn gaven mee. Met de naam De Wilfrieds geven we een eerbetoon aan ons vader.”

De omgekeerde wereld

De Wilfrieds & Moaten spelen altijd live en zijn qua prijs niet duur. “Wij doen het graag maar verdienen weinig. Artiesten die met een muziekband optreden, verdienen geld. Wij spelen op een andere manier muziek, dat is een ambacht. Wij moeten ons best doen om de akkoorden goed te kunnen spelen. Wij moeten er meer voor doen dan artiesten die 40 minuten optreden voor 3.000 euro of een single uitbrengen die al duizend keer is gecoverd. Dat is de omgekeerde wereld.”

Wij die écht live spelen, verdienen een peulschil. Ik vind dat toch de omgekeerde wereld

“Ik vind het niet juist dat er voor zo’n artiesten zoveel geld wordt uitgegeven. Wij die écht live spelen, verdienen een peulschil”, zucht Hans, die toch mag terugblikken op twee heel geslaagde optredens in enkele weken tijd. “Op zondag 21 juli mochten we met De Wilfrieds & Moaten optreden voor maar liefst 8.000 mensen op het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten. We stonden in het voorprogramma van… Willy Sommers”, lacht Hans. “Er waren zeker 400 Ingelmunsternaren aanwezig. Dat deed deugd.”

“We brachten ernstige liedjes, de ambiance was voor Willy. We zongen liedjes van David Bowie, Lou Reed, Edith Piaf…We mochten anderhalf uur optreden. Ik maakte een programma met 20 songs en dat paste perfect in het schema.”

Wij die écht live spelen, verdienen een peulschil. Ik vind dat toch de omgekeerde wereld

“Op zaterdagavond 3 augustus traden we ook op tijdens de 60ste Kriekefeesten in Ingelmunster. Er waren Franse genodigden. We zongen speciaal enkele Franse liedjes. Dat werd gewaardeerd door de Franse gasten. We zijn al uitgenodigd om volgend jaar naar Juignac in de Charente te gaan zingen.”

Volgens Hans hebben ze een drukke zomer. In ‘t najaar is het weer wat rustiger. “Maar dat weet je nooit vooraf. Soms komen er onverwacht optredens bij”, vertelt hij verder.

Optreden op Dranouter

Zijn droom? “Eens mogen optreden op het Dranouter Festival. Op het Labadoux Festival stonden we al vaak op het podium net zoals we ook al optraden in De Leest in Izegem.”

“Enkele jaren geleden waren we ook te gast op de Paulusfeesten in Oostende. Deze organisatoren mogen De Wilfrieds & Moaten ook nog eens op hun affiche zetten”, knipoogt Hans.

“We gingen met zes koppels naar de Gentse Feesten, waar we optraden. We namen de trein, maar de trein is altijd een beetje avontuur. Er deden zich problemen voor. We moesten een andere trein nemen. Dat was stressen, ppff.. Gelukkig waren we toch op tijd. Nadien hebben we nog een feestje gebouwd. Eén dag later keerden we terug, zonder vertraging.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier