De Wildeman organiseert weer maandelijkse spelavonden: “Bordspellen zijn hip”

Toon, Fauve, Loes en Stefano organiseren weer maandelijks spelavonden in restaurant De Wildeman. © foto TV
Redactie KW

Na een lange onderbreking door de pandemische spelbreker hervat Spellenclub De Wildeman de maandelijkse spelavonden vanaf vrijdag 17 september. Niet alleen voor de organisatoren is het een grote opluchting, ook voor de deelnemers was het aftellen om weer zoals vroeger in aangenaam gezelschap een spel te spelen.

Organisatoren Toon en Loes Callens, Fauve Farazijn en Stefano Beccaro onderstrepen maar al te graag het belang van gezelschapsspellen. “Gezelschapsspellen zorgen voor heel wat sociale contacten. Het is eens iets anders dan enkel op café gaan. Deze leuke avonden hebben we een tijd moeten missen door de pandemie”, zegt Toon. “We hebben ook lang gewacht om onze spellenavonden weer te organiseren. We wilden er zeker van zijn dat we alles op een veilige manier konden organiseren”, vult Fauve aan.

300 spelletjes

Sinds 2017 organiseert de Spellenclub maandelijkse spelavonden in de zaal van café-restaurant De Wildeman. “Het begon eigenlijk met een uit de hand gelopen hobby”, zegt Fauve. “Zelf zijn we fervente spelers. Na een tijdje stelden we ons de vraag waarom we geen clubje zouden beginnen en zo mensen in contact laten komen met nieuwe spellen. In de zaal op de eerste verdieping van De Wildeman kunnen we al onze spellen herbergen. We hebben al meer dan 300 exemplaren die de aanwezigen kunnen spelen. Stefano en Toon begeleiden de groepen en geven uitleg. Zij kennen elk spel van onze lijst. Soms vragen mensen ook uitleg over een spel dat ze gekocht hebben en waarbij ze liever mondelinge uitleg krijgen in plaats van de handleiding te volgen. Loes en ik zorgen voor de bediening aan tafel. Als het later op de avond wat kalmer wordt, spelen we graag een spelletje mee.”

Heel divers publiek

“We mikken op zowel jongeren als ouderen. Zowel vriendengroepen als families reserveren bij ons een tafel. Het gebeurt wel eens dat iemand alleen langskomt, en met wat geluk kan hij of zij aansluiten bij een ander groepje. Sommige groepen leerden elkaar kennen tijdens een spelavond en komen nog maandelijks samen om te spelen”, zegt Loes. “Het is leuk om te zien dat veel groepen terugkomen. Zo hebben we vier oudere mensen die in het begin niets van de gezelschapsspellen kenden. Met de nodige uitleg proberen ze nu steeds nieuwe spellen uit. In het begin gingen we vooral op zoek naar spellen die we zelf tof vinden, maar nu kopen we ook spellen waarvan we denken dat ze in de smaak zullen vallen van ons publiek”, zegt Fauve.

De verkoop van gezelschapsspellen zit nog steeds in de lift. “Je merkt dat veel groothandels er steeds meer verschillende aanbieden”, zegt Stefano. “We bezochten een tijd geleden de grootste spellenbeurs in Essen. Sommige uitgevers hebben een hele zaal vol eigen spellen. De bordspellen zijn hipper geworden.”

De spellenclub wil vooral vriendengroepen laten genieten van een gezellige avond. “Wie wil, kan op voorhand een heerlijke maaltijd eten in het restaurant van De Wildeman voor 15 euro. Hiervoor moet je reserveren. Wie liever meteen spelletjes komt spelen, betaalt 2 euro inkom. Door de maatregelen is reserveren aangeraden”, besluit Fauve. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier