De West-Vlaamse petanqueschool is terug van weggeweest

© JB
Redactie KW

Op zaterdag 29 december 2018 namen 23 jongeren – leeftijd: tussen 6 en 17 jaar – deel aan een initiatietraining in de West-Vlaamse petanqueschool op de terreinen van PC Colora Roeselare en dit van 9 u tot 11 u.

De jongeren waren voornamelijk kinderen en kleinkinderen van leden van clubs die aangesloten zijn bij de Petanque Federatie Vlaanderen zoals Brugge , Blankenberge, Colora Roeselare , Gullegem , Wervik maar vooral van PC De Bouchon Varsenare met 11 deelnemers. Deze club is overtuigd dat jeugdspelers de toekomst zijn van hun club en hopelijk zijn er nog clubs en jongeren die hun vriendjes en vriendinnetjes laten kennismaken met de sport en hun wagentje aanhangen aan de jongeren petanque trein die hopelijk terug vertrokken is.

Na een korte verwelkoming en de nodige aandacht voor veiligheid en de basis en dit op een ludieke manier door Staf aangebracht met termen zoals bolleke holleke, ge draait uw polleke en werpt uw bolleke met rechte bewegingen en termen als ding dong ping, werden daarna op een speelse manier een parcours afgewerkt met veertien oefeningen. Hierbij begeleid door speler – coach Dany Debouge en spelers Dietriech Vangeenberghe en Thijs Deneir die als jongeren behoorden tot talentvolle lichtingen die presteerden op topniveau en telkens naar West-Vlaanderen terugkeerden met een lading bekers, medailles en kampioentruien.Veel clubs dragen nu nog de vruchten van een zeer succesvol jeugdbeleid.

Na een pauze werden de deelnemers getrakteerd op een snoepje en een drankje en Dietriech haalde herinneringen aan van zijn deelname aan het Wereldkampioenschap junioren in Zaragoza 1995. Hij werd won met Kevin Bonte en Diego Vandekerkhove de Natiënbeker en hetzelfde jaar wonnen ze samen ook de titel van kampioen van België bij de junioren. Daarna was het de beurt aan Thijs die succesvol alle jeugdcategoriën doorliep en Dany – nationaal coach van de dames – waarbij beiden door iedereen aandachtig beluisterd verhaal deden .

Na de pauze werden er nog enkele matchen afgewerkt.

Hip en trendy

Op de sociale media werden er door Jean- Daniel en Hendrik heel wat sfeerbeelden geplaatst van deze zeer geslaagde training. Daarbij werd voor de jeugdwerking en West-Vlaamse petanqueschool promotie gemaakt en een visitekaartje afgegeven. Er werd ook aangetoond dat de sport, die soms als oubollig wordt beschouwd, weer hip en trendy is waarbij jongeren vallen voor de passies van hun ouders en grootouders.

Er is nog een lange weg te gaan, maar verder werk maken van rekrutering, motiveren, opleiden en begeleiden is een mooie opdracht. Daarbij kansen geven aan de jeugd om te spelen in competitie en vooral buiten onze eigen kleine West-Vlaamse kring deelnemen aan tornooien zoals Jeugdcircuit, Beker Borré, kampioenschappen en sportkamp.

(Gustave Devoldere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.