De Warmste Week zoekt helpende handen!

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Warmste Week 2019 brengt enkele veranderingen met zich mee. Sinds dit jaar kan je de goede doelen ook van binnenuit leren kennen. Nog tot dinsdag 24 december nodigen zij iedereen uit om bij hen te komen proeven van vrijwilligerswerk. In Kortrijk kan je bijvoorbeeld luisterboeken inlezen voor blinden, kompaan worden van iemand met een zorgvraag, een praatcafé voor kankerpatiënten begeleiden of de kerstman helpen!

Mocht je de afgelopen maanden onder een steen geleefd hebben: De Warmste Week komt naar Kortrijk! Er staan een kleine 100 goede doelen en 700 acties geregistreerd in de Guldensporenstad. Keuze genoeg dus als je een handje wil toesteken. Nieuw dit jaar is dat je niet alleen de handen uit de mouwen kan steken door een actie te organiseren. Je kan je ook engageren om te ‘vrijwilligen’ bij een van de geregistreerde goede doelen. De Warmste Week werkt daarvoor samen met Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Zij zorgen ervoor dat de vrijwilligersprojecten zo kwalitatief mogelijk zijn.

“Weinig dingen zijn zo goed voor je hart als vrijwilligen, letterlijk en figuurlijk. Je biedt je tijd en empathie aan, aan iemand die het nodig heeft, je leert nieuwe dingen bij én je ontmoet nieuwe mensen. Daarenboven word je van al die mentale opkikkers nog écht gezonder ook. Kortom, vanaf nu mag je altijd je broccoli laten staan als je maar vrijwilligt en dat is nog maar de slechtste reden om eraan te beginnen”, klinkt het bij een enthousiaste organisatie.

In Kortrijk alleen al zijn een dertigtal organisaties op zoek naar helpende handen. Daar zijn eenmalige taken bij, zoals kerstmarkten helpen opbouwen. Maar de meeste organisaties hopen natuurlijk mensen warm te maken op lange termijn. Solliciteren is wel noodzakelijk. Zo moet je om luisterboeken in te lezen bij Blindenzorg Licht en Liefde een stemtest afleggen, beschikken over een aangename stem én een vlotte beheersing van het Nederlands hebben. Bij ToverBlokjes vzw zoeken ze dan weer iemand die verbaal sterk is en een goed inzicht heeft om mensen te verwelkomen in hun Legotheek. Kinderen uit kansgezinnen kunnen daar op woensdagnamiddag gratis terecht om met de populaire blokjes te spelen. Bij vzw Boas zijn ze dan weer op zoek naar vrijwilligers die zwemles willen geven aan mensen met een fysieke beperking en vzw Zonnebloem is op zoek naar mensen die kunnen dansen en naaien. Keuze genoeg dus.

“De warmste week is het ideale moment om de aandacht voor je goede doel te verzilveren en nieuwe mensen met vrijwilligerswerk in je organisatie te laten kennismaken. Waar actievoerders iets doen voor je goede doel, maken ze als vrijwilliger echt kennis met je organisatie van binnenuit. En als je het goed aanpakt, blijven ze misschien wel plakken”, vertelt Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. “Zonder vrijwilligers lukt het niet, zo simpel is het. Vrijwilligers nemen essentiële taken op in het verenigingsleven. Dat doet plezier, aan de vrijwilliger zelf, de organisatie waarvoor hij zich inzet en de samenleving in haar geheel. Vrijwilligerswerk straalt warmte af. Het doet daarom deugd dat De Warmste Week hen, terecht, in de spotlights plaatst. En wie de positieve vibes van vrijwilligerswerk eens zelf wil ondervinden, krijgt daarvoor een uitgelezen kans tijdens deze editie van De Warmste Week”, besluit Eva.

Wie zich nog wil inschrijven om aan de slag te gaan als vrijwilliger kan dat doen via dewarmsteweek.be. Wie liever zelf iets op poten zet kan ook nog steeds een actie registreren via dezelfde website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier