De warmste week in het Langemarkse wzc De Boomgaard

Zingende Kerckstede bewoners. © RB
Redactie KW

Peter Peene zette met zijn ‘Davidsfonds- ‘en ‘Wakker voor de vrede’ crew andermaal een huzarenstukje in het landschap. De Ieperse ‘Spam Singers’ parkeerden muzikaal in het WZC De Boomgaard voor de ‘warmste week’. Meteen werd deze gebeurtenis ook in Langemark ingezongen. Op het einde dankte het publiek met een staande ovatie en bisgeroep

De opbrengst van dit gratis zingend team ging naar de instelling ‘Kerckstede Oostnieuwkerke’. Met allerhande nationale en internationale schlagers zongen ze de longen leeg en de zaal vol muziek. Twaalf liedjes in het eerste deel en veertien in het tweede luik. De massa die de refter van De Boomgaard vulde deed uit volle borst mee met de gekende meezingers die niet enkel de nationale maar ook op de internationale toer trokken.

Er heerste een bruisende sfeer en op het einde dankte het publiek met een staande ovatie en bisgeroep wat een extra nummer uitlokte. De zes dames en drie heren van de ‘Spam Singers’ zetten een muzikale apotheose op de kaart en creëerden ‘Langemark zingt’ in 26 wereldvermaarde schlagers.

Aan de ingang van de Boomgaard had het Kerckstede instituut, onder leiding van verantwoordelijke Adel Derdaele, ook een verkoopstandje met allerhande zelfgemaakte producten zoals: chocolade, koekjes, wenskaarten…, Vrijwilligers tekenden voor de bediening van allerhande drankjes en door hen gebakken taarten. “Wij als ‘Spam Singers’ zijn een amateur zanggroepje dat al 11 jaar (maandelijks samen zingend) een repertoire van 200 liederen bijeen zingt met zowel evergreens als popsongs in alle talen. Onze groep bestaat uit 15 leden, jong en oud samen” vertelt dirigent en koorleider Dirk Clement. Bij momenten overstegen ze muzikaal en sfeer scheppend het professionele.

Met muziek door de wereld

Met een uitgebreid sfeervol repertoire gingen ze af en toe schitterend meerstemmig ‘A Capella’. Toppers van halfweg vorige eeuw zetten de zaal in vuur en vlam. De ‘Spam Singers’ schotelden een waslijst succesnummers voor. Met Sophietje van Johny Lion (1965) als openingssong hadden ze meteen de ganse zaal op hun hand. Conny Froebess en haar ‘Zwei kleine Italiener’ (1962) trokken weer eens naar Italië. Het lied van de zanger op zijn witte schimmel met cowboyhoed Bobbejaan Schoepen deed ‘De Lichtjes van de schelde’ (1952) nog eens branden.

Men doorbrak zingend de stilte met ‘In de stille Kempen’ van Armand Preud’home (jaren ’50). Ook met ‘He’s got the whole world’ van de Engelse zangeres Lauri London (internationale pophit expojaar 1958), een afro-Amerikaans spiritual, bulderde de massa mee, werd als outsider in 1927 ook al gezongen. ‘Yesterday’ van de Beatles herinnerde ons aan het melancholische van 1965. Ook ‘Country Roads’ de topper van John Denver (1971) deed hen alles uit de kast halen en iedereen zong klappend in de handen mee.

‘Wild Rover’ was een drinklied uit de late 16de eeuw. Ook het milieu kreeg haar proportie en een vingerwijzing via ‘Laat ons een bloem’ van Louis Neefs (1970). Zelfs de broussegeluiden ontbraken niet met ‘The Lions sleeps tonight’ van The Tokens scoorden anno 1961 nummer één in de USA. The Spam Singers rakelden ook het succes van ‘Rocco Granata’ weer op en met ‘Marina’ (1959) in het origineel Italiaans zeulde de ganse zaal mee. ‘Little drummerboy’ gepopulariseerd door de ‘Family Singers’ (1958) zette de kleine muzikale man weer op de kaart. Net als de Oost-Vlaamse bard Walter De Buck die we zijn ”k zou zo gere willen leven’ in zijn dialect hoorden vertolken. Daarop volgde het succesnummer van de Monkees met ‘Daydream believer’ (1967). The Beatles werden een tweede maal in de spots gezet met hun liefdessong ‘All my loving’. Een zanger en een zangeres van de ‘Spam Singers’ demonstreerden zelfs dansend een wals op de tonen van de country song ‘Tennessee Waltz’ (1950).

Met ‘Streets of London’ bezong Ralph Mc Telle de daklozen van 1969 in Londen, in een lang muziekstuk via de ‘Spam Singers’. ‘Cockels and mussels’ werd in 1988 een soort Iers volkslied. ‘Where have all the flowers gone’ daarmee ging Joe Hickerson in mei 1960 op zoek achter verdwenen bloemen. Townes van Zandt schreef in 1972 als ik je nodig had in ‘If i needed You’. Met een goed hart ‘A good heart’ (1985) vertolkten de Spam Singers ‘Feargal Sharkey’. Ook de Engelse band Culture Clubuit werd op de kaart gezet met ‘Karma Kameleon’ (1983).

Net als ‘Carrickfergus’ een lied van de 19de eeuw over een van de oudste steden van Ierland. Met ‘Song For the climate’ kwam, na Louis Neefs, de tweede klimaat song en werd meteen het ganse tweedelige repertoire van een prachtig zingend en acterend ‘Spam Singers’ afgerond. Met een staande ovatie als opsluit. Geef ons maar meer van dat!

(RB)

Enkele vrijwilligsters met v.l.n.r.: Paula Vandromme, Nadia Baert, Agnes Crombez, Simonne Carrein en Marie-Jeanne Derycke.
Enkele vrijwilligsters met v.l.n.r.: Paula Vandromme, Nadia Baert, Agnes Crombez, Simonne Carrein en Marie-Jeanne Derycke.© RB

Hier zien we een deel van het publiek.
Hier zien we een deel van het publiek.© RB