De Warmste Week breekt records: 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk

© belga
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Warmste Week zit erop en brak weer alle records. 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk voor 2.088 goede doelen. Dat is de balans na een weekje radio maken vanop het Nelson Mandelaplein in Kortrijk. Studio Brussel-dj’s Fien Germijns, Joris Brys en Eva De Roo beleefden naar eigen zeggen een heel intense week. “Het was heel bijzonder om een hele week omringd te zijn door mensen die willen bijdragen aan een betere wereld”, klonk het met hese stemmen.

Het was voor het eerst dat Studio Brussel radio maakte vanuit West-Vlaanderen voor De Warmste Week. De programmamakers werden dan ook met open armen ontvangen in Kortrijk. Een golf van solidariteit stroomde vanop het Nelson Mandelaplein door heel Vlaanderen. De eerste editie in Kortrijk is sowieso een voltreffer met veel goeie muziek, heel veel sfeer, talloze emotionele momenten en vooral heel veel centen voor heel veel goede doelen.

De Warmste Week breekt records: 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk

Dat de eerste Warmste Week een voltreffer was, bewijzen de bezoekerscijfers: maar liefst 137.000 mensen vonden de voorbije zeven dagen en nachten de weg naar Kortrijk. En er sneuvelden nog records. Met 17.518.153 euro bracht het net iets meer op dan de 17.286.122 euro van vorig jaar. In totaal werden er 13.582 acties georganiseerd voor 2.088 goede doelen – dat zijn gemiddeld 45 acties per Vlaamse gemeente. Vaak worden deze acties opgezet door een heleboel mensen samen: vrienden, collega’s, de jeugdbeweging of de sportclub. Uit navraag blijkt dat er in totaal meer dan 230.000 mensen zich samen hebben ingezet om geld in te zamelen voor De Warmste Week.

De Warmste Week breekt records: 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk
© StuBru

Vijftigduizend lopers

De Warmste Week zet mensen in beweging voor het goede doel dat zij belangrijk vinden – ook letterlijk. Voor de vijfde keer bracht de Warmathon duizenden mensen op de been om hun solidariteit sportief te vieren. In Kortrijk, Brussel, Gent, Antwerpen, Leuven en Beringen was er een recordopkomst van 52.907 mensen die rondjes liepen voor hun goede doel. Daarmee is de Warmathon het grootste, meest solidaire loopevenement van het jaar. In totaal werd er via de Warmathon 717.274 euro bij elkaar gelopen, verdeeld over alle verschillende goede doelen van De Warmste Week.

De Warmste Week breekt records: 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk

Naast alle acties in Vlaanderen en lopers op de Warmathon werden er massaal veel sms’jes gestuurd, Vlammetjes gedragen, cadeautjes ingepakt met het Warmste inpakpapier, en nog zo veel meer. Zo heeft 1 op de 5 Vlamingen op een of andere manier een goed doel van De Warmste Week gesteund. Al deze initiatieven samen brachten in totaal 17.518.153 euro op voor de 2.088 goede doelen van De Warmste Week.

Vrijwilligen voor De Warmste Week

Je kon dit jaar niet alleen geld, maar ook je tijd schenken aan een goed doel van De Warmste Week. In december hebben 261 vzw’s vrijwilligersprojecten opgezet in het kader van De Warmste Week. Daarbij hebben 2.617 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken in de dagelijkse werking van een goed doel. In december was dat goed voor 130 vrijwilligers per dag die zo hebben bijgedragen aan het zinvol werk van deze organisaties. In totaal zorgde De Warmste Week voor 11.776 uur vrijwilligerswerk bij deze vzw’s.

De Warmste Week breekt records: 17.518.153 euro en 11.776 uur vrijwilligerswerk

Floris Nieuwdorp, coördinator De Warmste Week:“Het is hartverwarmend om te zien hoe Vlaanderen echt àlles heeft gegeven voor de goede doelen die hen raken. Door samen acties te organiseren, door massaal mee te lopen met de Warmathon én door zich – voor het eerst – ook zelf in te zetten als vrijwilliger voor De Warmste Week. Al deze mensen verdienen ons respect, onze waardering en bewondering.”

Koning Boudewijnstichting

De komende weken betaalt de Koning Boudewijnstichting al het ingezamelde geld uit aan de verschillende goede doelen. Met deze fondsen kunnen de verschillende vzw’s hun belangrijk werk voortzetten en werkt De Warmste Week een heel jaar door in de samenleving. Gerrit Rauws, directeur Koning Boudewijnstichting: “De Warmste Week biedt de Vlaamse verenigingen extra zichtbaarheid, erkenning en middelen. Na 7 jaar beginnen de verenigingen daar echt op te rekenen, maar het democratisch en dynamische karakter van De Warmste Week houdt de verenigingen ook scherp. De morele en financiële steun moeten elk jaar opnieuw worden verdiend. Niemand kan op zijn lauweren rusten.”

Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerkondersteunde alle goede doelen bij het opzetten van vrijwilligersprojecten voor De Warmste Week. Eva Hambach, directeur Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk: “De Warmste Week heeft niet enkel het begrip ‘Vrijwilligen’ gelanceerd, maar zette zo veel mensen aan om het effectief ook te gaan doen. Dat dit enthousiasme bij zowel organisaties als bij vrijwilligers blijft nazinderen staat vast.”

Verbindende mediaweekDit jaar was De Warmste Week meer dan ooit te volgen op alle VRT-netten. Volgend jaar viert de VRT de achtste editie van De Warmste Week. Afspraak tijdens de week voor kerst, van vrijdag 18 tot en met donderdag 24 december 2020.

De slotshow kan je hier herbekijken:

Studio Brusselhttps://www.facebook.com/studiobrussel/https://www.facebook.comFacebook1281

De Warmste Week – slotshow

Kijk nu mee naar de slotshow van De Warmste Week 2019

Geplaatst door Studio Brussel op Dinsdag 24 december 2019

video1.0https://www.facebook.com/studiobrussel/videos/511301012818900/500