De Warmste Avond voor verongelukte vriendin (12): “We doen alles met Justine in ons hart”

De familie en vriendinnen van Justine zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen voor De Warmste Avond. (foto JS)
Redactie KW

Het overlijden van de amper 12-jarige Justine Vandemeulebroucke, ondertussen ruim zeven jaar geleden, blijft haar omgeving beroeren. De herinneringen aan de goedlachse tiener blijven leven, in haar ouders en haar vele vriendinnen. Zaterdag organiseren ze samen De Warmste Avond voor Justine, een benefiet ten voordele van Ouders van Verongelukte Kinderen.

Door Jan Steenhoudt

Op 31 mei 2012 kwam Justine Vandemeulebroucke (12) uit Kerkhove om het leven toen ze op weg was naar school. Wie toen op de schoolbanken van het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem zat, kan zich die tragische dag nog goed herinneren. Hoewel het overlijden van Justine een grote schok doorheen de hele regio joeg, kwam de klap uiteraard het hardst aan bij haar ouders Wim en Sabrina, en haar beste vriendinnen. Voor hen zijn de herinneringen aan de warme levenslustigheid van Justine amper vervaagd.

“Na Justines overlijden ben ik me verwoed beginnen inzetten voor veiliger verkeer”, vertelt Sabrina, nu zeven en half jaar na het overlijden van haar dochter. “Elk verkeersongeval is er een te veel. Onlangs is er in Aalst alweer een jongetje van amper 12 jaar door een vrachtwagen gegrepen. Dat is intriest, en het bewijs dat de weg naar veilig verkeer nog heel lang is. Mijn man en ik hebben in de loop der tijd al verschillende projecten opgestart en roepen ook jaarlijks op om een bijdrage te leveren aan organisaties die veilig verkeer bevorderen. Dit jaar is er natuurlijk De Warmste Avond, maar misschien moet jij dat vertellen…” (kijkt even naar Shari (20), een van de vriendinnen van Justine, die overneemt)

Zegen van mama

“We namen al een aantal jaren deel aan De Warmathon in Gent en we waren er altijd tijdens De Warmste Week in domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Maar vorig jaar bekroop ons plots het gevoel dat we zelf een evenement wilden organiseren, eentje met Justine in ons hart”, zegt Shari. “Justine was zo iemand die altijd paraat stond voor andere mensen, en die zorgzame attitude wilden wij graag voortzetten”, gaat Stiene (15), het nichtje van Justine, verder. “Het is heel fijn om er eens op een positieve manier mee om te kunnen gaan. Dat Sabrina meteen een grote fan was van het idee gaf ons ook een zalig gevoel. Zonder haar zegen zou De Warmste Avond voor Justine ondenkbaar zijn.”

“We hadden Sabrina ook verzekerd dat ze zich van niets zou hoeven aantrekken, en dat wij al het werk zouden opknappen”, vertelt Jodie (24), de zus van Shari. “Maar ik denk dat ons enthousiasme nogal aanstekelijk heeft gewerkt.” Sabrina glimlacht: “De meisjes zetten zich ook met zó veel vuur in… Ik kon onmogelijk aan de zijlijn blijven staan”, beaamt ze. “Justine is onze gezamenlijke drijfveer hé, voor haar doen we het. Ook de ijver van andere vrijwilligers, sponsors en sympathisanten heeft me trouwens echt diep geraakt. We zouden op sponsortocht gaan, maar moesten helemaal niet op zoek! De mensen kwamen naar ons toe. De Warmste Avond, eerst heel bescheiden, groeide zo uit tot iets groots.”

Wandeling en concerten

De Warmste Avond voor Justine gaat zaterdag 21 december van start met een wandeling waar licht en warmte centraal staan. De wandelaars vertrekken aan de Middenschool van het Sint-Jan Berchmanscollege, waar Justine school liep. Daarna leidt de tocht hen van de oevers van de Schelde naar het Spikkerelle, waar enkele concerten De Warmste Avond verder luister bij zetten. Iedereen krijgt een uniek aandenken mee. “Eerst hadden we enkel een wandeling in gedachten, maar dat werd snel uitgebreid naar een soort festival, in Jeugdhuis Krak én in de polyvalente zaal van Spikkerelle”, zegt Sabrina. “Ook dat is een beetje symbolisch, want Justine heeft nooit de kans gehad om naar muziekoptredens te gaan. Dit doen we voor haar.”

Niet toevallig staan er veel leeftijdsgenoten te pronken op de line-up. Naast het jonge geweld komen ook meer ervaren namen als The Cantar Company, Jan Capelle van Het Onderspit, Candlebags en Pingpongclub de mensen verwarmen. Ook de jeugdharmonie, waar Justine klarinet speelde, treedt er op. “De concerten zijn trouwens helemaal gratis, enkel voor De Warmste Wandeling kan je steunkaarten kopen”, aldus Jodie. “Hoeveel mensen er zullen komen? Dat is nog even koffiedik kijken, maar we verkochten wel al meer dan 1.500 steunkaarten. Het is dus echt een succes.”

“We vonden het ook echt belangrijk dat er enkele mensen op het podium zouden staan die een band hadden met Justine”, zegt Shari. “Fien Saver zat bijvoorbeeld in haar klas in de Middenschool, en ook Helena Vincke, Wout Vantieghem en Marie Decock waren leerlingen in het SJB.” “Het is heel mooi dat er spontaan dingen worden georganiseerd”, vult Sabrina aan. “De Muziekacademie heeft zo al twee keer opgetreden, twee keer voor een uitverkochte zaal in De Brug. Ze haalden meer dan 1.100 euro op. Afgelopen weken zijn er kerstmarkten geweest in de lagere school van Avelgem en Kerkhove. In die laatste heeft Justine op school gezeten, en verkochten ze haar favoriete snoepjes (glimlacht). Het Sint-Janberchmanscollege, de gemeente Avelgem, állemaal hebben ze zich ingezet voor De Warmste Avond. Ik heb er echt maar één woord voor: hartverwarmend.”

Alcoholloze avond

Op De Warmste Avond voor Justine zal er geen alcohol geserveerd worden. “Dat is uiteraard een bewuste keuze”, legt Shari uit. “We willen de aandacht vestigen op het feit dat je geen alcohol hoeft te drinken om een leuke avond te hebben. Dat zorgt er ook voor dat iedereen nuchter naar huis kan en zeker niet met enkele glaasjes op achter het stuur stapt. Twee vliegen in één klap.”

“Het is trouwens super knap dat Jeugdhuis Krak zonder morren mee in het alcoholvrij verhaal is gestapt”, wil Jodie nog meegeven. “Mocht er in Krak, op hetzelfde moment wél drank verkocht worden, zou dat gebotst hebben. Maar ze hebben geen moment getwijfeld. En daar zijn we hen ook echt dankbaar voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier