De Warande in Torhout wordt meer dan een klassiek ‘kerkhof’

Begraafplaats De Warande is toe aan een eigentijdse make-over. © Foto JS
Johan Sabbe

Onder de leiding van de verantwoordelijke schepen Elsie Desmet heeft de stad een toekomstplan opgemaakt voor begraafplaats De Warande. Het doel is om er na grondige werkzaamheden een parkbegraafplaats van te maken.

Het omvangrijke project wordt zo snel mogelijk uitgevoerd. Eerst worden de zieke bomen aangepakt en hebben de nodige aanbestedingen plaats. Het zwaartepunt van de werkzaamheden zal zich in de maanden maart en april situeren. De stad zou de heraangelegde begraafplaats graag klaar hebben tegen de komende zomer.

Nieuwe strooiweide

Begraafplaats De Warande wordt straks veel meer dan een klassiek kerkhof. “We beogen een mooie parkbegraafplaats, waar mensen niet enkel komen om hun overledenen te bezoeken”, verduidelijkt schepen Desmet. “We willen er een bezinningsplaats van maken, waar rust, sereniteit en de natuur een hoofdrol spelen. We willen tevens tegemoetkomen aan de nieuwe behoeften inzake begraven.”

De aula waar de mensen afscheid nemen van hun dierbaren, bevindt zich helemaal vooraan op het domein. “Vanaf die plek zullen we straalsgewijze richting columbariumzone werken”, licht de schepen toe. “De paden worden aangelegd in halfverharding met tussenin gazon. Bomen en hagen moeten voor de nodige geborgenheid zorgen. De nieuwe strooiweide wordt uitgebreid en zal de genoemde aula omgeven. Een haag zal die plaats afscheiden van de rest van de begraafplaats.”

Linden zijn helaas ziek

De huidige zithoekjes langs het hoofdpad van de begraafplaats worden opgefrist en in het groen ingebed. Vooraan het domein zijn er nieuwe zithoeken voorzien aan de kant van de columbaria én de aula. Centraal op de begraafplaats wordt een groenzone uitgewerkt met diverse zitbanken.

Zo zal de
Zo zal de

De linden die het hoofdpad omzomen, zijn helaas ziek. De stammen rotten en het wortelgestel is totaal verzwakt. Dus zit er volgens Elsie Desmet niets anders op dan ze te rooien en door andere bomen te vervangen. “Dat zal in twee fasen gebeuren door de Ostrya of hopbeuk”, zegt ze. “Die gelijkt qua vorm op de linde, maar is bestand tegen de ziekte. De bomen langs de zijpaden verkeren in een betere gezondheid en hopen we nog te kunnen redden.”

Doodgeboren kindjes

De bestaande berging, nu geïntegreerd in het gebouw van de aula, is te klein geworden. “Dus kiezen we voor een nieuwe berging”, vervolgt de schepen. “Die voorzien we centraal op de begraafplaats. In diezelfde omgeving zullen we een zogenoemde sterretjesweide creëren, waar de ouders terechtkunnen die afscheid hebben moeten nemen van een doodgeboren kindje. Het wordt een zone van rust en bezinning, omgeven door siergras en witte rozen die bloeien van juni tot december.”

Natuurbegraafplaats

Ook nieuw wordt de natuurbegraafplaats achteraan het domein. “Zo’n natuurbegraafplaats is een alternatief voor een urnenveld, columbarium of strooiweide”, verduidelijkt Elsie. “Wie kiest voor dit soort rustplaats laat zijn of haar as in een biologisch afbreekbare urne stoppen. Het beheer zal op een natuurvriendelijke manier gebeuren en het geheel wordt omgeven door een waterpartij, die de natuurbegraafplaats afscheidt van de rest van het domein. Het water moet voor rust en sereniteit zorgen. Via een bruggetje over het water kun je de afscheidsruimte bereiken. Daar is een herdenkingsmonument voorzien waarop eventueel de plaatjes met de namen van de overledenen aangebracht zullen worden.”

Alle paden worden toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.