De Vleugels bedankt en viert feest op speciale kerstmarkt in Houthulst

Enkele inwoners van een leefgroep met links hun begeleider en rechts communicatieverantwoordelijke Frank Desmet (foto LVBH)
Redactie KW

Zorginstelling de Vleugels organiseert een speciale kerstmarkt in het eerste weekend van december. Het bestuur wil op die manier iedereen bedanken voor de sterke inzet tijdens de moeilijke coronaperiode. “We willen feestvieren zoals vroeger, met onze bewoners en hun ouders, alle medewerkers, vrijwilligers en de warme buurt.”

De Vleugels is een ondersteunings- en expertisecentrum voor mensen met een beperking. De zorginstelling bevindt zich in het centrum van Klerken, een deelgemeente van Houthulst. De 550 medewerkers begeleiden ongeveer 350 kinderen en volwassenen met een fysieke en/of mentale beperking.

Daarnaast kan het centrum rekenen op talloze vrijwilligers en een groot netwerk van betrokken buurtbewoners. Naast wooneenheden en diensten, heeft het centrum een eigen zwembad, eigen medisch personeel en een polyvalente zaal met een capaciteit van 1.000 mensen.

Verbinding viel weg

De coronacrisis had een grote invloed op de werking en de sfeer van de Vleugels. De inwoners hebben anderhalf jaar in lockdown geleefd en heel lang in bubbels gewerkt. Bovendien vielen verschillende medewerkers uit door het virus.

“De verbinding met de buitenwereld verdween letterlijk en figuurlijk”, vertelt communicatieverant-woordelijke Frank Desmet. “Ouders en vrijwilligers moesten thuisblijven. Onze winkel Het Alternatief, waar we onze zelfgemaakte producten verkopen en waar enkele inwoners helpen, bleef maandenlang gesloten. Op die manier viel het contact met de buurt weg. Die open en warme cultuur is net de sterkte van Klerken: iedereen kent elkaar en we vieren graag samen.”

Al twintig jaar lang organiseert de Vleugels een kerstmarkt tijdens het eerste weekend van december. Dit jaar wil men er een grote, speciale editie van maken op vrijdag 3 en zaterdag 4 december. “We willen een uitgebreide editie op poten zetten. Met gratis oliebollen, extra sfeerverlichting, een gratis kerstconcert en veel meer bedanken we alle betrokkenen.”

De kracht van de warme omgeving binnen en buiten het zorgcentrum wil men verwerken in de speciale kerstmarkt. “De kerstperiode is het ideale moment om de familiale banden opnieuw aan te halen”, zegt Desmet. “Tijdens de crisis kregen we veel motiverende berichten en hulp van buurtbewoners en vrijwilligers. We hebben zelfs giften ontvangen zoals verse chocolade en tablets, waardoor onze inwoners konden communiceren met het thuisfront”. Die golf van sympathie tijdens de crisisperiode wil het bestuur nu extra vieren. “We willen alle betrokkenen in de watten leggen. Iedereen heeft zin om elkaar te zien en samen feest te vieren. Er is bij onze inwoners en medewerkers echt sprake van huidhonger en knaldrang.”

(LVBH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier