De Vlashaard verwelkomt 48 Wevelgemse gezinnen: “Wachttijd slechts een jaar”

De 31 nieuwe woningen op de sociale verkaveling Vinkestraat zijn allemaal verhuurd. V.l.n.r. Karel Maddens, schepen van Woonbeleid Mathieu Desmet en Chris Loosvelt.© SLW
De 31 nieuwe woningen op de sociale verkaveling Vinkestraat zijn allemaal verhuurd. V.l.n.r. Karel Maddens, schepen van Woonbeleid Mathieu Desmet en Chris Loosvelt.© SLW
Redactie KW

Vanaf 1 maart nemen 48 Wevelgemse gezinnen hun intrek in twee nieuwbouwprojecten van de sociale woningmaatschappij De Vlashaard. In de Vinkestraat betreft het 31 woningen, in de Architect Vanhoornelaan kunnen 17 gezinnen terecht in ruime woningen met vier slaapkamers.

Alleen sociale woningmaatschappijen die beschikken over minstens 1.000 huurwoningen en appartementen moeten niet fusioneren. Dit is een regeling die een aantal jaar geleden door Vlaanderen werd uitgewerkt. De Wevelgemse sociale woningmaatschappij De Vlashaard besloot liever autonoom te blijven en legde zichzelf vijf jaar terug een ambitieus bouwprogramma op. Om dat objectief te behalen, dienden er 250 sociale huurwoningen bij te komen tegen 2025.

Daar lijkt de woningmaatschappij nu in te slagen. Afgelopen week werd het woningproject in de Vinkestraat afgerond, en er staat nog een aantal werven op stapel. “We bouwen 42 huurwoningen in ’t Vrije in Moorsele en de bouw van 23 appartementen op de Nieuwe Markt is lopende”, zegt directeur Karel Maddens. “Daarnaast is er de bouwaanvraag voor 32 huurwoningen en 8 koopwoningen in de Wagenbrugstraat. Verder volgen 59 woningen in de Spoorwegstraat en 29 duo-woningen in Dreef Ter Winkel.”

“Er is nog altijd heel wat vraag naar sociale woningen” – Karel Maddens, directeur De Vlashaard

Een belangrijke stap in het behalen van het objectief was de verkaveling in de Vinkestraat, meer bepaald het laatste deel van de nieuwe wijk Vinkestraat-Groeningestraat-Weiland, die afgelopen week werd voorgesteld. Hier voorziet De Vlashaard in totaal 60 huurwoningen en 16 sociale kavels. In dezelfde wijk komen nog eens 32 sociale koopwoningen die door Wonen Regio Kortrijk worden aangeboden.

“We zijn vandaag inderdaad tevreden dat de nieuwe woningen in de Vinkestraat klaar zijn voor de nieuwe bewoners”, zegt Chris Loosvelt. “Vanaf 1 maart verhuizen 31 gezinnen naar dit nieuwbouwproject. 13 van die woningen hebben 3 slaapkamers en er zijn 6 duo-woningen met 2 slaapkamers. Er zijn ook nog eens 12 duo-woningen met 2 slaapkamers waarbij het gelijkvloers aangepast is voor personen met een beperking.”

Contracten

En deze maand verhuizen nog eens 17 gezinnen naar het sociaal woningproject in de Architect Vanhoornelaan en Dr. Hemerijcklaan. Daar betreft het telkens ruime woningen met vier slaapkamers. Dit woonproject en het net voltooide project in de Vinkestraat bieden dus woongelegenheid aan 48 gezinnen, 137 personen in totaal.

“Er is nog altijd heel wat vraag naar sociale woningen”, beklemtoont directeur Maddens. “De toewijzingsprocedure voor de verhuring van deze 48 woningen is pas gestart in december en op 1 maart hebben alle huurders de contracten getekend en de sleutels ontvangen. Dit alles heeft een positieve impact op de wachtlijsten. Voor gezinnen met twee kinderen die op zoek zijn naar een woning met drie of vier slaapkamers is de wachttijd nu nog slechts een jaar. Tot voor kort was dat verscheidene jaren. Voor kleinere woningen met een of twee slaapkamers is de wachttijd langer, reken daar op 3 tot 4 jaar.”

Wie op zoek is naar een sociale woning kan zich inschrijven op de wachtlijst, op 056 41 25 01 of via info@devlashaard.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.