De Vlaamse overheid geeft 180.000 euro voor de restauratie van Huis De Croone in Kortrijk

© GF
Redactie KW

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 179.921,87 euro toe voor de restauratie van Huis De Croone in Kortrijk, één van de oudste burgerhuizen van Kortrijk.

Het huis aan de Rijselsestraat 6wordt gerestaureerd en krijgt een volledige renovatie. Het zal in de toekomst in gebruik blijven als woning met een commerciële functie. “Op die manier zorgt ons onroerend erfgoed voor duurzaam wonen”, zegt minister Diependaele (N-VA). Vooraleer het pand gebruiksklaar te maken voor de toekomst wordt de historische constructie van het pand gerestaureerd. “Dit betekent dat de houten balkenlagen, de gemetselde zijgevels, de achtergevel en de kapconstructie opgeknapt worden. Na de restauratie wordt het pand gebruikt als meergezinswoning met op de benedenverdieping een commerciële ruimte“, duidt schepen van Stedenbouw Wout Maddens (Team Burgemeester).

Huis De Croone is een woonhuis uit de 15de eeuw met een neoclassicistische voorgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Het is daarmee de oudste burgerwoning van Kortrijk. Langs de achterzijde bleef de trapgevel bewaard. Vandaag blijven nog een aantal delen uit de late middeleeuwen zichtbaar zoals de kelder, de balklagen van de gelijkvloerse en eerste verdieping, de dakconstructie en een bakstenen trapgevel. Het pand was 40 jaar lang de stek van Huis Geers, speciaalzaak voor de gedekte tafel: moderne tafelkunst en kookartikelen.

Met sloop bedreigd in 2015

Sinds 2014 staat het pand leeg. Het pand Huis De Croone vormt één geheel met de panden in de Rijselsestraat 4 en 2, waarin het voormalig Chinees restaurant The Great Wall en voormalig restaurant ‘t Vierspit zaten. In 2015 dreigde echter de sloop: een promotor wilde het pand afbreken en er appartementen op bouwen. SOS Patrimonium, met Cathy Matthieu en Philippe Avijn van Groen, en Pierre Dumolin en antiekhandelaar Ignace Van Canneyt, trok toen aan de alarmbel.

“Die drie panden naast het stadhuis zijn beeldbepalend en moeten beschermd worden voor het behoud van historisch Kortrijk”, aldus Cathy Matthieu. “De panden nummer 4 en 2 stonden toen op de Vlaamse Inventaris Onroerend Erfgoed. Nummer 6, Huis De Croone, toen nog niet”, weet schepen Maddens. Het huis werd in 2017 beschermd omwille van het algemeen belang gevormd door de archeologische, historische, stedenbouwkundige en wetenschappelijke waarde. “Het huis is een authentieke historische bron die tastbaar gestalte geeft aan eeuwen van wooncultuur in de Kortrijkse stadskern”, luidde het bij Onroerend Erfgoed.

Er wordt een minutieus stappenplan opgemaakt om bij de renovatie alle waardevolle gedeeltes van het pand in ere te herstellen.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier