“De vismijn van Nieuwpoort heeft nog toekomst”

Veilingmeester Kurt Simoens, de nieuwe direceteur Mike Sarrazijn en de nieuwe veilingmeester Philip Rathé. © IV
Redactie KW

Sinds begin april waait er een nieuwe wind door de Nieuwpoortse vismijn. De stad Nieuwpoort stelde Mike Sarrazijn als nieuwe vismijndirecteur en Philip Rathé als nieuwe veilingmeester aan.

Mike Sarrazijn (38) noemt zich de vreemde eend in de bijt. “Niet dat ik niets ken van de visserij, als Nieuwpoortenaar ontsnap je daar moeilijk aan en ik ben nog op zee mee geweest met een vriend die garnaalvisser is”, zegt de nieuwe directeur, wiens carrière begon in 2007 als zwembadbeheerder van het stedelijke zwembad in Nieuwpoort. Die functie hield hij aan tot 2015, waarna hij het waterpark Plopsaqua hielp opstarten. Een jaar later keerde hij terug naar Nieuwpoort en werd deskundige voor de lokale economie. “Ik ben de contactpersoon tussen de stad en de ondernemer”, vertelt hij.

Koesteren en groeien

“Naast een tweede veilingmeester was er ook nog iemand nodig voor een overkoepelend beleid, waarop de stad mij vroeg of ik de vismijn tot mijn takenpakket wilde toevoegen.” Volgens Mike zijn er zeker enkele uitdagingen. “Eén daarvan is de herlokalisering van de pakhuizen naar het industriegebied bij de Noordvaart en hoe het vrijgekomen gebied langs de Handelskaai wordt aangepakt. Op korte termijn moeten we ook structuur en stabiliteit creëren, want de vismijn heeft de voorbije jaren zijn ups en downs gekend. We moeten koesteren wat we hebben, dat in stand houden en investeren om te groeien. Zo kunnen we bijvoorbeeld kijken of we meer energiebesparende maatregelen kunnen nemen, wat niet evident is in een sector die altijd onder druk staat”, verduidelijkt hij. Ook moet het gebouw opgefleurd worden en zal hij waken over de mogelijke impact van de uitbreiding van de jachthaven en de stormvloedkering op de visserijsector.

Wij willen niet concurreren met Oostende en Zeebrugge, maar ons onderscheiden – Vismijndirecteur Mike Sarrazijn

“De vismijn heeft nog toekomst. Enkele jaren geleden werd geïnvesteerd in de kleine vissersschepen en de garnaalvissers en nu begint dat te renderen”, vertelt Mike. “Wij willen niet concurreren met Oostende en Zeebrugge, maar ons onderscheiden. De aanvoer en prijzen zijn goed en we willen blijven garant staan voor de kwaliteit van de dagverse vis en de garnaal.”

Een ander belangrijke toekomstvisie is het toeristisch aspect. “Er is veel vraag van toeristen om te zien hoe de visserijsector werkt. We kunnen het educatieve en visuele van de vismijn uitspelen in het toeristisch kader. De ligging van het gebouw, zo dicht bij het stadscentrum, is uniek. Daarbij hebben we ook de charme van kleinschalig te zijn. Als we daar goed op inspelen, kunnen onze vissers daar baat bij hebben”, meent hij.

Nieuwe impulsen

Veilingmeester Kurt Simoens (58), die de vismijn een dik jaar recht hield en hier al 39 jaar werkt, kreeg met Philip Rathé (55) versterking voor het operationele deel.

Philip komt uit een vissersfamilie en het vak is hem ook niet vreemd. “De visserskaai was vroeger mijn speelplein. Thuis ging het ook altijd over de visserij. Ik ben met vis grootgebracht”, vertelt hij glimlachend. Philip werkte ook al als visleurder en had zijn eigen winkelwagen en vaste klanten, tot hij de zaak overliet. Hij stapte ook in de lokale politiek bij Pro Nieuwpoort. “Maar nu sla ik de bladzijde om en zoek ik nieuwe horizonten”, zegt hij. “Ik wil mijn schouders onder de visserij steken en met Kurt nieuwe impulsen geven aan de vismijn, zodat de vissers en de handelaars tevreden zijn.”

Philip noemt zichzelf zeer leergierig. “Het is nog wat nieuw voor me, maar ik wil alle aspecten van de job leren en deins er ook niet van terug om eens te helpen met bakken vis rond te zeulen. De boel moet goed draaien”, aldus nog Philip.

Flexibiliteit

Schepen Kris Vandecasteele (CD&V) kijkt uit naar de inbreng van deze twee nieuwe, energieke figuren. “De veilingmeester komt al uit de sector en is zeker een meerwaarde. Van de nieuwe directeur hoop ik dat hij verder zal zorgen voor kwaliteitsproducten”, zegt de schepen.

Hun eerste maand zit er bijna op en ze reageren alvast positief. “Het is een toffe, variërende job en zeer interessant om eens na 36 jaar aan de andere kant van het verhaal te staan”, weet Philip te zeggen. Mike is vooral verrast door de flexibiliteit van het personeel. “Ik had mezelf voorgenomen om breed kennis te maken met de sector en het boeit mij enorm.”

(DV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier