De Vijfwegenpoel is jaar na opening geliefd bij publiek, fauna en flora

Ivan Bruneel, Sofie Haelewijn, Chris Verhaeghe, Koen Vandeportaele en Tom Lemahieu tussen de margrieten aan De Vijfwegenpoel. (foto JCR) © foto JCR
Redactie KW

Natuurpunt Groot-Staden opende vorig jaar natuurgebied De Vijfwegenpoel. Bijna een jaar na opening blijkt het gebied zowel op het vlak van publieke belangstelling als op het vlak van fauna en flora een succes. Het margrietenveld staat momenteel in bloei.

Natuurpunt Mandelstreke, waartoe Natuurpunt Groot-Staden behoort, kocht het zowat 1 hectare groot gebied aan in 2017. De omstandigheden die tot de aankoop leidden, zijn een verhaal apart. “De poel deed al jaren dienst als broedplaats voor salamanders en kikkers“, vertelt conservator en voorzitter van Natuurpunt Groot-Staden Ivan Bruneel.

“Mijn echtgenote en mijn zoon stelden op paaszaterdag 2017 vast dat een landbouwer de put aan het dichtgooien was. Ik snelde ter plaatse, maar het kwaad was geschied. De put bleek gedempt. De landbouwer was zich van geen kwaad bewust. Hij bleek de grond recent geërfd te hebben en wilde het terrein gewoon effenen. Uiteindelijk kwamen we tot een overeenkomst waarbij Natuurpunt Mandelstreke de poel samen met een flink stuk grond kocht.”

Stiltegebied

“We gingen bij Stad-Land-Schap ‘t West-Vlaamse Hart te rade omtrent kleine landschapselementen”, legt Ivan Bruneel uit. “Met hun kennis werd de poel opnieuw uitgegraven en werd ook een tweede poel aangelegd. Zij zaaiden in 2018 ook het bloemenmengsel in. Vorig jaar leverde dat door de droogte niet zo heel veel bloemen op. Dit jaar is het resultaat evenwel spectaculair. De Vijfwegenpoel kan daardoor de laatste weken op bijzonder veel bezoek rekenen.”

“Door corona gaan mensen meer fietsen en wandelen en blijkbaar hebben velen zo ook het margrietenveld en de Vijfwegenpoel ontdekt. Er hebben naar schatting een goeie 1.000 mensen een bezoek gebracht aan het natuurreservaat. Om het bezoek wat in goeie banen te leiden, hebben we ondertussen een pad door het veld aangelegd. Zo voorkomen we dat mensen door de bloemen gaan lopen en ze vertrappelen.”

“Ik ben er op zondag eens langsgegaan. Toen waren er goed 50 mensen aanwezig. Desondanks was het er bijzonder stil. Het voorstel van burgemeester Francesco Vanderjeugd om van de Vijfwegenpoel een stiltegebied te maken waar mensen kunnen ontstressen is dus voor een stuk al realiteit aan het worden.”

Limburgse heide

Het natuurgebied lijkt ook qua fauna en flora succesvol. “In de nieuw uitgegraven poel huizen ondertussen al twee soorten salamanders en groene kikkers”, weet Ivan. “De oorspronkelijke poel doet het iets minder. We vonden er ook twee soorten salamanders terug, maar de padden blijven achterwege. Vorig jaar stond de poel zelfs even droog. Er groeit veel gras in, we zullen dat toch eens moeten opkuisen. In de poelen werden ook waterkevers gespot. Daarnaast zijn er in ons natuurgebied ook insecten terug te vinden die enkel in heidegebieden in Limburg voorkomen.”

Indien er zich in de omgeving nog kansen voordoen, zijn we zeker kandidaat-koper

“De Vijfwegen waren vroeger immers ook heidegebied. Het patrijzenmengsel dat we in samenwerking met Stad-Land-Schap ‘t West-Vlaamse Hart en Wildbeheereenheid Baekeland achteraan in ons natuurgebied hebben ingezaaid lokt dan weer honderden vogels, in hoofdzaak zaadeters. Ook tal van andere vogels zoals bijvoorbeeld grasmussen, de koekoek en zomertortels hebben in het natuurgebied en omgeving hun thuisbasis.” Natuurpunt heeft overigens nog uitbreidingsplannen in het gebied.

“We wilden graag het nabijgelegen bos Decadt kopen, maar uiteindelijk heeft het Agentschap Natuur en Bos dit aangekocht, wat uiteraard ook een goede zaak is. Indien er zich nog kansen zouden voordoen in de omgeving van de Vijfwegenpoel, dan zijn we uiteraard kandidaat-koper. Probleem is dat we met het natuurgebied net tegen de grens met Langemark-Poelkapelle zitten, waardoor we voor de aankoop van grond over de gemeentegrens niet op steun van de gemeente Staden zullen kunnen rekenen.” (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier