De vakantie van burgemeester Daphné Dumery: “Van het goeie leven genieten aan de Côte d’Azur”

Burgemeester Daphné Dumery: “Met een boekje op een terrasje, glaasje rosé erbij… meer moet dat niet zijn.”© WK
Burgemeester Daphné Dumery: “Met een boekje op een terrasje, glaasje rosé erbij… meer moet dat niet zijn.”© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De coronacrisis, gedoe rond de strandbars én dan ook nog eens een politieke impasse daarbovenop: je zou als burgemeester voor minder naar een adempauze snakken. Die vakantie in Zuid-Frankrijk de laatste veertien dagen van juli, lijkt Daphné Dumery (N-VA) dus wel te hebben verdiend.

“Vorige zondag heb ik voor het eerst in lange tijd nog eens de grens overgestoken. Een dagje Rijsel. Maar dit wordt de eerste keer in bijna anderhalf jaar tijd dat ik echt op vakantie ga. Er eens helemaal uit zijn en de batterijen weer opladen: zalig vooruitzicht”, aldus de Blankenbergse burgermoeder. Ze koos samen met haar gezin voor twee weken Côte d’Azur, ergens in de buurt van Cannes. “Een appartementje aan zee, tussen de locals . Pas een viertal weken geleden geboekt. Met de TGV, want we reizen graag met de trein en dat is ook beter voor het milieu”, klinkt het. “Eigenlijk hadden we vóór corona een treinreis door Europa gepland, maar die is er dus niet van gekomen.”

Zuid-Frankrijk blijkt voor de burgemeester ook een beetje nostalgie te zijn. “Vroeger ging ik met mijn ouders vaak op reis naar de Camargue, en ik ben altijd van die Zuid-Franse sfeer blijven houden. Pittoreske dorpjes en dito pleintjes, lekker eten, een goed boek: meer moet dat voor mij echt niet zijn.”

Afstand nemen

Welke literatuur gaat er in de reiskoffer van de burgemeester? “Als ik op vakantie ga, lees ik graag iets over de streek zodat ik mij volledig kan onderdompelen. Met een boekje op een terrasje, glaasje rosé erbij… Da’s genieten. Al ben ik ook graag actief op vakantie. Daar maken we duidelijke afspraken over: vandaag een doe-dag, morgen een stranddag. Mijn man is thuis de zonneklopper, Robine (haar dochter van 20, red.) en ik trekken er liever opuit”, aldus Daphné Dumery.

Schepen Sandy Buysschaert wordt tijdens haar afwezigheid waarnemend burgemeester. “Ja, ik ga die knop kunnen omdraaien. Na het moeilijke coronajaar, waarin ik als burgemeester vaak onpopulaire maatregelen moest nemen, zal het deugd doen om de pauzeknop eens in te duwen. Eindelijk eens weg uit die dagelijkse hectiek. Ook van de politieke situatie moet ik dringend eens wat afstand nemen. Het zal fijn zijn dat dit allemaal niet speelt op reis.”

En hopelijk kan dan in september de rust terugkeren in het stadhuis? “Dat móét.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier