De Tussenstap in Rumbeke biedt jongeren de kans om te leren zelfstandig wonen

De Tussenstap is de naam voor de twee doorgangswoningen van de vzw Onze Kinderen. © JB
Redactie KW

De Tussenstap is de naam voor de twee doorgangswoningen van de vzw Onze Kinderen. De woningen zijn voor minderjarige jongeren een opstap naar begeleid zelfstandig wonen. “Omdat deze jongeren niet aan bod komen op de private huurmarkt, willen we zo voor een tussenoplossing zorgen”, aldus directeur Paul Nieuwdorp.

De twee doorgangswoningen van De Tussenstap, een onderdeel van vzw Onze Kinderen, vinden we in de Blommestraat in Rumbeke. “Het is kort samengevat een doorgangshuis voor minderjarige jongeren op weg naar begeleid zelfstandig wonen”, vertelt Paul Nieuwdorp, directeur van de vzw Onze Kinderen. “In 2013 begonnen de renovatiewerken van het huisje in de Blommestraat 12 al en in november van dat jaar trok de eerste jongere er al in. Ondertussen is er een tweede woning vlakbij en staat de werking op punt.”

“Ze zijn voorzien voor minderjarige jongeren tussen de 17 en 18 jaar die een onhoudbare thuissituatie verlaten of die al langer hulpverlening krijgen en nu toe zijn aan een stap naar zelfstandig wonen”, zo klinkt het. “Deze minderjarige jongeren hebben geen toegang tot de private huurmarkt en op de sociale huurmarkt is de wachttijd niet gering. Onze doelstelling is om juist aan deze jongeren de kans te geven de stap naar zelfstandig wonen te zetten via het tijdelijk aanbieden van een overgangswoning als tussenstap. Ondertussen wordt gezocht naar huisvesting op de reguliere en sociale huurmarkt. De jongeren verblijven er maximaal zes maanden en de ervaring leert dat deze termijn een correcte inschatting is.”

“Aansluitend op het verblijf kon 80 procent van de jongeren terecht in een woning van het Sociaal Verhuurkantoor in Roeselare en 20 procent in een woning van De Mandel”, voegt Paul er nog aan toe.

(TD – Foto JB)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier