De Torhoutse Stationsstraat verliest stilaan haar status als uitgaansbuurt

Na het verdwijnen van onder meer de cafés Lautrec, The Fox en The Other Side sluit eind juni nu ook café Apropoo definitief de deuren in de Stationsstraat, ooit bekend en ook wel berucht voor haar vele cafés. Café 57 blijft wél bestaan, maar niet meer met de huidige zaakvoerder Giovanni Vanhaerens.

Ziet de Stationsstraat er straks helemaal anders uit door bouwprojecten? © Foto JS

Giovanni (37) baat café 57 al meer dan elf jaar uit, maar heeft het nachtleven intussen wel gehad. Hij wil zich toeleggen op zijn nieuwe passie – het ontwerpen en maken van houten meubelen – en verhuist naar Gent. “Ik heb me in mijn café enorm geamuseerd, maar nu is het welletjes geweest”, zegt hij. “Ik wil een rustiger leven. De onderhandelingen met de overnemer van het café zijn in een vergevorderd stadium.”

Giovanni Vanhaerens verlaat café 57 en gaat in Gent wonen.
Giovanni Vanhaerens verlaat café 57 en gaat in Gent wonen.© Foto JS

Huur te laat verlengd

Anders is het gesteld met Sacha Vandenkendelaere (net 40 geworden) van café Apropoo. Die had zijn zaak nog een aantal jaar willen uitbaten, maar door een dispuut over de handelshuur moet hij noodgedwongen eind juni de boeken sluiten. Dat had zelfs al meteen nu in maart kunnen zijn, maar de eigenaar van het pand heeft Sacha nog wat uitstel gegeven om in schoonheid van zijn klanten afscheid te nemen.

Sacha woont momenteel in Roeselare en runt de Apropoo sinds augustus 2009. Tegenwoordig is het café nog enkel op donderdag en vrijdag vanaf 12 uur open en op zaterdag vanaf 20 uur. “Mijn voornaamste doelpubliek bestaat uit studenten”, zegt hij. “En die kan ik straks op het einde van het schooljaar uitwuiven.”

Sacha Vandenkendelaere mag 'zijn' café Apropoo nog tot eind juni openhouden. Dan valt het doek.
Sacha Vandenkendelaere mag ‘zijn’ café Apropoo nog tot eind juni openhouden. Dan valt het doek.© Foto JS

Toen Sacha het café in 2009 overnam, liep het contract van de negenjarige handelshuur al drie jaar onder de vorige uitbaters. Waardoor de huurtermijn op 30 september 2015 verstreek. “Ik was me daar echter niet van bewust”, zegt Sacha. “En dus had ik niet gedaan wat ik achttien maanden eerder had moeten doen: de verlenging van de handelshuur aanvragen. Toen ik in 2015 plots te horen kreeg dat mijn huur ten einde liep, heb ik met de holding onderhandeld die het gebouw in zijn bezit heeft. Die nv is ook eigenaar van het leegstaande, verkrotte pand van het vroegere café The Other Side net naast mijn zaak.”

Rechtszaak verloren

Op 7 september 2015 kreeg Sacha naar eigen zeggen een mail met de toezegging van een nieuw contract van handelshuur.

“Maar twee dagen later trok de holding zijn staart weer in”, zegt hij. “De nv wou als eigenaar van de twee panden – de Apropoo en de vroegere The Other Side – het complex blijkbaar als één geheel verkopen aan een projectontwikkelaar of een andere geïnteresseerde die er een bouwproject wil realiseren. Op basis van de mail van 7 september heb ik de kwestie voor de rechtbank gebracht, want mijn broodwinning stond op het spel. Maar zopas, na een lange juridische procedureslag, kreeg ik het slechte nieuws te horen dat ik de rechtszaak verloren had en dat ik vanaf maart mijn zaak moest sluiten en het pand verlaten.”

Nieuwe uitdaging

Sacha besloot nog eens met de eigenaar te gaan praten. Hij beloofde de uitspraak van de rechter te zullen respecteren en geen verder beroep aan te tekenen. En bijgevolg kreeg hij de toezegging om café Apropoo nog tot eind juni te mogen openhouden, vanzelfsprekend op voorwaarde dat hij de bezettingsvergoeding blijft betalen.

“Zo kan ik dan toch nog op een fatsoenlijke manier afscheid nemen van mijn trouwe klanten en de vele studenten die hier over de vloer komen”, zegt hij. “Daarna zal het pand bijna zeker verkocht en gesloopt worden. Al weet je nooit wat de toekomst brengt.”

Sacha zou een nieuwe uitdaging in de horeca eventueel zien zitten, maar anderzijds werkt hij al als vertegenwoordiger voor een online betaalplatform en kan hij die job misschien verder uitbouwen.

Moord in juli 2011

Heeft Sacha mooie tijden in de Apropoo gekend, er is ook een gitzwarte episode geweest. “De moord en dubbele moordpoging die in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 juli 2011 nabij mijn café hebben plaatsgevonden, waren vreselijk. Ik heb daar op alle vlakken sterk onder geleden, ook financieel. Maar straks wil ik een positief punt zetten achter bijna negen jaar als cafébaas.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.