De toekomst van Okra Bovekerke is onzeker

René Debruyne is voorzitter van Okra Bovekerke, maar zou graag eind dit jaar de fakkel kunnen doorgeven. "Ik ben nu 77 jaar. Nog eens bestuurstermijn van vijf jaar zie ik niet meer zitten", geeft hij toe. © foto BC

Okra Bovekerke blaast straks 50 kaarsjes uit en viert deze heugelijke gebeurtenis tijdens het ledenfeest op woensdag 25 september. Toch hangen er donkere wolken boven de vereniging, want haar voortbestaan is onzeker. “Het huidige bestuur stopt ermee. We hopen dat we opvolgers vinden om onze mooie vereniging met 82 leden voort te zetten”, roept voorzitter René Debruyne op.

René Debruyne (77) woont met zijn echtgenote Esther Desanghere (81) in het laatste huis langs de Provinciebaan in Bovekerke. Hij is ondertussen vijf jaar voorzitter van Okra Bovekerke. In het bestuur wordt de voorzitter bijgestaan door vrouwelijk gezelschap: secretaris Monique Doom, schatbewaarder Jacqueline Verhaeghe, de bestuursleden Irene Vanslembrouck en Erna Roose. “Ik heb vijf jaar geleden de fakkel overgenomen van Paul Faes”, begint René, die na een actieve loopbaan als landbouwer in 2002 lid werd van Okra Bovekerke en een jaar later bestuurslid werd. Al was het verenigingsleven hem niet onbekend, in de jaren daarvoor heeft hij zich ook geëngageerd voor andere verenigingen.

Spannend voor titel

Op woensdag 25 september heeft het ledenfeest van Okra Bovekerke plaats in d’Oede Schole. “Dan worden ook de kaartkampioenen gevierd. Wie dat zijn? Dat kan ik nog niet vertellen, want we kaarten nog eens op woensdag 18 september. Het belooft nog spannend te worden…”, vervolgt René. Het ledenfeest is ook de ideale gelegenheid om de vijftigste verjaardag van Okra Bovekerke te vieren. Al hangen er wel donkere wolken boven het voortbestaan van de vereniging, want zoals het bij veel verenigingen gaat de dag van vandaag vindt ook Okra Bovekerke geen nieuw bloed dat de werking wil voortzetten. “De andere bestuursleden en ikzelf hebben beslist om ermee te stoppen eind dit jaar, want dan vinden er nieuwe bestuursverkiezingen plaats. Een Okra-bestuur zetelt altijd vijf jaar en die termijn zien wij niet meer zitten. Sommigen, zoals ikzelf, omdat we een jaartje ouder worden. Ik ben er nu 77, ik voel dat ik een jaartje ouder word en ik kan ook niet met de computer werken. Het bestuur is aan verjonging toe en daarom zoeken wij nieuwe mensen die ons werk willen voortzetten en onze mooie vereniging met 82 hoofdleden en 16 bijleden bloeiend willen houden. Want dat is Okra Bovekerke zeker: een mooie vereniging. Okra Koekelare heeft een 300-tal leden, wij 82, maar toch mogen we evenveel leden – een 55-tal – verwelkomen naar onze kaartnamiddagen. Onze vereniging leeft dus zeker.”

fietsen & Feesten

Naast kaarten op de eerste en derde woensdagnamiddag van de maand, organiseert Okra Bovekerke nog tal van activiteiten. “We gaan iedere vrijdag fietsen tussen 1 april en 30 oktober. Daarvan zijn er drie volle dagen van 60 km, de rest halve dagen van 30 tot 40 km. In de winter gaan we dan weer wandelen. Elk jaar hebben we naast ons ledenfeest ook een kerstfeest en jaarlijks doen we twee dagreizen. In al die jaren hebben we altijd tussen de 42 en 55 personen mogen verwelkomen op onze dagreizen. Het zou dus jammer zijn dat er een einde komt aan onze vereniging.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier