https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

De staycation van Gust Claeys : “Vorige zomer in Japan en nu in Houthem”

Gust Claeys met zijn gloednieuwe koersfiets, een Cannondale Caad13. (foto EF)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Voor geboren en getogen Ieperling Gust Claeys (26) zal de zomer van 2020 niet alleen onvergetelijk zijn door corona. Vorige maand begon hij immers aan een nieuwe job bij Argos vzw. De reisplannen die hij had, heeft hij voorlopig naast zijn valies moeten parkeren. En als het echt teveel kriebelt, dan springt hij op de fiets.

Gust Claeys kende al een unieke levensstart, want hij kwam niet alleen op de wereld. “Ik heb een tweelingbroer Elie en we werken allebei in dezelfde sector. We hebben allebei een bachelor ‘sociaal werk’ op zak en ik heb daarna nog een bachelor ‘toegepaste psychologie’ behaald. In juni 2017 studeerde ik af en nu werk ik al een maand voor Argos vzw waar ik langdurige werklozen en personen met gezondheidsproblemen help begeleiden. Een maand voor de coronacrisis viel ik plots zonder werk. Pas in april ben ik weer actief beginnen solliciteren en halverwege juni had ik mijn nieuwe job te pakken. Corona heeft ook zijn impact op Argos vzw, want waar we vooral met persoonlijke contacten werken, moest het nu plots zoveel mogelijk digitaal gebeuren. Gelukkig is de mens flexibel van aard. Mijn reisplannen naar het buitenland heb ik dus ook voorlopig on hold gezet. Misschien gaan we de laatste week van juli naar in de buurt van Houyet. Voor mij is dat tot nu toe onbekend terrein: het zal mijn eerste keer in de Ardennen zijn!”

Niet veeleisend

Of ze zullen vertrekken is vandaag (16 juli, red.) nog niet geweten. “We hebben het reeds geboekt aan het begin van de coronaperiode omdat we zeker iets wilden hebben, maar nu het aantal besmettingen weer stijgt, zijn we niet zeker of we zullen kunnen vertrekken. We hebben onze bubbel doelbewust beperkt tot 14 personen. Het zijn vooral vrienden van toen we nog actief waren in de JOC-jeugdwerking.”

Gust is absoluut niet veeleisend als het op reizen aankomt. “Ik wil zeker weg van de drukte en er moeten niet per se toeristische trekpleisters op het programma staan. Wandelen en water zijn twee ingrediënten die niet mogen ontbreken voor een geslaagde vakantie. Met de KSA deden we indertijd meerdaagse staptochten: zoiets zie ik nog steeds zitten. Steek me niet weg in een all inclusive-formule met vooraf vastgelegd programma. Ik heb op die manier het Spaanse Marbella bezocht en heb toen ondervonden dat dit een zeer passieve reisformule was: we hebben toen veel stilgezeten en niet veel nieuws ontdekt.”

Nieuwe koersfiets

Op reis is Gust ook meestal een van de koks. “Of ik zoek op zijn minst de goeie restaurantjes uit. Ik heb niet echt een vaste vriendengroep waarmee ik op reis ga. Dat verandert geregeld, maar we doen elke zomer met vier KSA-vrienden wel iets speciaals. Vorig jaar zijn we naar Japan geweest en nu gaan we naar Houthem in een huisje te velde: hoe groot kan het verschil zijn! We zullen veel barbecueën en er is een caféetje met heel goeie Picon op wandelafstand.”

Voor het overige heeft Gust zich op fietsen toegelegd. “Mijn oude koersfiets heb ik onlangs vervangen door een Cannondale Caad13. Hij is nog nagelnieuw, ik heb er nog maar 160 kilometer mee gereden en probeer nu toch wekelijks 200 km mee te doen.”

De reis die hij niet nog eens opnieuw wil maken zit ook nog fris in het geheugen. “Dat was toen ik nog studeerde en op bezoek ging bij een vriend die op Erasmus zat in Noorwegen. Onvoorbereid zijn we gaan wandelen en hebben van 12 tot 19 uur in de regen gelopen. Denk daarbij nog het studiootje waar we met vier logeerden en je weet dat het niet de beste vakantie ooit was. Al maakte de compagnie veel goed!”

De favorieten van Gust


“Een van mijn favoriete activiteiten is fietsen in de buurt van de Fintele, waar het vlak is, en eens stoppen in het volkscafé ‘Bij de Witten’, dat ook heel goed kan dienen als uitvalspunt om de streek te verkennen.”

Voor zijn favoriete plek grijpt Gust terug naar het oorlogsverleden: “Het oorlogskerkhof Ploegsteert Memorial, waar prinses Elisabeth ooit de wereld toesprak, vind ik wel iets hebben. Of fietsen langs de Leie en passeren in het ‘buitenland’ Wervicq Sud.”

“Mijn favoriete horecastek is het schaduwrijk terras van het JOC in de Fochlaan, zeker als het heel warm is. En als gerecht kies ik voor de rivierpaling op Provençaalse wijze van de Hooipiete (Fintele 7 – Lo-Reninge, red.).”

Als het regent, kan je mij plezieren met een goed boek. Lees maar eens ‘Ten zuiden van de grens’ van de Japanse auteur Haruki Murakami.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.