De Spil investeert 750.000 euro in automatisch systeem voor podium

Op de foto van links naar rechts Bram Verheyde (dienst gebouwen stad), Henk Kindt, Sebastiaan Boucquey, Dirk Lievens, Heiki Schelpe (technieker De Spil), Kris Declercq en Dirk Cornelis. (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Cultuurcentrum De Spil heeft in de voorbije zomermaanden de theatertrekken vervangen door een automatisch systeem. Nu kunnen decors, lichtspots en gordijnen tijdens de voorstelling op een veilige manier worden gewisseld. Er is een investering van 750.000 euro mee gemoeid.

Het oude systeem van theatertrekken was nog niet volautomatisch en werd deels met de hand bediend. Dat was uiteraard een zware klus voor de theatertechnici. Nu zijn er 25 trekken geïnstalleerd die gemotoriseerd en computergestuurd worden vanop het podium. Hierdoor ontstaan theatertechnisch meer mogelijkheden en dat was toch een vraag van de grotere gezelschappen die in de Spil te gast zijn. Het gebruik wordt niet alleen veel eenvoudiger maar het is ook veiliger werken op scène.

De werken werden in eigen regie voorbereid door stad Roeselare en de technici van de Spil. Voor het budget kon een budget van 450.000 euro bekomen worden via het fonds van cultuurinvesteringen van de Vlaamse overheid. Voor de overige 300.000 euro stond de stad Roeselare in.

Toekomst

Maar er ligt nog heel wat werk op het vlak van infrastructuur te wachten. “Misschien nog meegeven dat we alle halogeenlampen in de zaal hebben vervangen door led-verlichting”, vertelt directeur Dirk Cornelis. “We zullen ook zonnepanelen plaatsen en hopelijk kunnen we dit seizoen ook een nieuwe geluidsinstallatie plaatsen. Van deze nieuwe installatie zal de geluiddruk evenredig worden verdeeld zodat zowel het publiek vooraan als achteraan in de zaal een even aangename klank zullen hebben.”

“Het grootste werk zal ons ‘hallenplan’ worden. We zullen namelijk de hal van de Spil aanpakken en de stremmingen proberen te verminderen. Er zijn meest problemen aan de toiletten, aan de vestiaires en aan de ingang van het café. Sommige zaken kunnen opgelost worden door een eenvoudige oplossing zoals cateringstandjes plaatsen tijdens de pauzes in de hal maar andere zaken vragen een grondiger aanpak. Zo zullen we tijdens de aanpassingen van de toiletten ook de aansluiting op regenwater uitvoeren. Als je weet dat er al één miljoen liter water door de toiletten is gespoeld dan beseft iedereen dat dit een zeer milieubewuste zet is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier