De Scheuten steunen collega en vriendin Sally uit De Haan met benefietavond voor ziek paard

© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Sally Verlee (35) uit De Haan zat twee jaar lang met de handen in het haar toen haar paard geblesseerd raakte in de weide en zo van de ene blessure in de andere sukkelde. Gevolg: torenhoge factuurkosten om het paard te verzorgen. Haar vriendinnen van De Scheuten organiseerden een benefietavond om Sally te helpen de kosten te dekken.

De Scheuten zijn een groep dames uit De Haan die elkaar leerden kennen in de manège. Allen zijn ze paardenliefhebbers, maar ze drinken ook graag een glas rosé samen. Geregeld trekken ze er samen op uit voor een ritje met hun paard. De zware wedstrijden zijn niet aan hen besteed, ze zijn vooral recreatieve ruiters. De vriendengroep moet er tegenwoordig echter op uit trekken zonder hun vriendin Sally en haar paard Zaza: een merrie van 15 jaar oud. De problemen bij Zaza begonnen twee jaar geleden. “Het begon in het voorjaar van 2020”, vertelt Sally. “Zaza raakte geblesseerd in de weide door een ‘weidemaatje’. Toen ze van haar wonde genezen was kreeg ze een ontsteking op haar speekselklieren. Nadat ze ook daar van hersteld was kon ze opnieuw aan het ‘werk’. Met werk bedoel ik dat ze klaar was om opnieuw ritjes te maken.”

Een lange lijdensweg

De lijdensweg van Zaza leek voorbij, tot ze op de parking van de manège schrok en er zich een steentje op een poreuze plaats in haar voet een weg naar boven baande. Door haar ‘ziekteverlof’ verzamelde Zaza heel wat extra kilo’s.

“Van het ene probleem sukkelde ze in het andere. In februari 2021 werd ze voor het eerst opgenomen in de dierenkliniek in Merelbeke. Ondertussen had ze vochtophopingen en vertoonde ze symptomen van suikerintolerantie. Zaza werd volledig onderzocht, maar een specifieke oorzaak van alle problemen kon men niet geven.”

Sally Verlee verzorgt met veel liefde haar paard Zaza.
Sally Verlee verzorgt met veel liefde haar paard Zaza. © JRO

Baasje Sally probeerde de levenskwaliteit van haar geliefde paard zo hoog mogelijk te houden, ondanks alle problemen. In april werd Zaza opnieuw opgenomen. “Dit keer lagen haar darmen en maag in de knoop. De dag na haar opname kon ze niet meer stappen. Na heel wat onderzoeken werd een ontsteking in haar voet gevonden. Na anderhalve maand, heel wat gipsen, antibiotica en onderzoeken, werd ze uiteindelijk uit het ziekenhuis ontslagen. Ze kreeg speciale hoefijzers en ze zou beter moeten zijn.”

Spaghettiavond

Amper twee weken na haar ontslag begonnen de problemen opnieuw. Pas in augustus leek er beterschap op komst.

De kosten voor de verzorging van Zaza lopen ondertussen hoog op. Maar daar hebben de vriendinnen van Sally iets op gevonden. “Ze hebben voor mij een benefietavond georganiseerd om wat geld in het laatje te brengen”, zegt Sally, terwijl ze een traan wegpinkt. “Ze organiseerden een spaghettiavond voor 150 mensen. We hopen dat het zo’n 3.000 euro heeft opgebracht. Ik ben hen dan ook heel dankbaar”, besluit Sally Verlee.

Eventuele steun is nog welkom via rek. BE66 7340 5345 0443

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.