De Rembrandt in Sint-Baafs-Vijve wordt appartementsblok: “Poort tot centrum blijft behouden”

Eric Lippens bij de werf. Achter hem gaapt nu een grote leegte. © NVR
Redactie KW

Café De Rembrandt op het kruispunt van de Rijksweg en de Sint-Bavostraat is niet meer. Aannemer N.V. Smekens kocht het gebouw dat dateert uit 1912 en sloopte het twee weken geleden. Op de plaats van het café komen appartementen. Eric Lippens (61) uit de Jasmijnenstraat groeide er op en blik terug. “De afbraak roept veel herinneringen op”, zegt hij.

In 1957 namen Gilbert Lippens en Anna Vergotte samen met hun kinderen Eric en Christine hun intrek in het café. De Rembrandt was toen zowel een slagerij als een café. “Mijn vader was elektricien. Hij verkocht de eerste tv’s van Sint-Baafs-Vijve in de oude slagerij. Begin de jaren 60 lieten mijn ouders een feestzaal bijbouwen. Vanaf toen was De Rembrandt de place to be in Sint-Baafs-Vijve, te meer omdat de andere cafés in de straat verdwenen”, weet Eric nog.

Veel trouwfeesten

De feestzaal was een schot in de roos. Tot twee keer per weekend was er een trouwfeest. Daarnaast vonden er ook andere feesten en rouwmaaltijden plaats. “Mijn moeder was rolstoelgebruiker en managede de keuken. Mijn vader ontfermde zich over de zaal. Als mijn zus en ik thuiskwamen van internaat trokken wij dadelijk onze werkkledij aan om te helpen. In het café en de zaal was het dag en nacht werken. We kregen gelukkig veel hulp van vrienden en familie”, vertelt Eric. “Wij waren het gewend onze ouders bij te staan. Dat was heel plezant en er was ook veel kameraadschap. Na de shift trokken we vaak nog naar de overkant van de straat om een pint te drinken in Café Tropical”, lacht hij.

In het café en de zaal was het dag en nacht werken maar we kregen veel hulp en het was plezant

In 1978 overleed Erics moeder op 52-jarige leeftijd. Na haar dood verminderde het aantal feesten in de feestzaal. “De beste periode was ook voorbij, want er waren veel meer mogelijkheden om elders een feest te geven. In 1987 overleed ook mijn vader. Hij was 62. We vonden hem achter de toog. Daarna kwamen er nog andere uitbaters, maar je zag overal dat cafés verdwenen”, zegt Eric. In Sint-Baafs-Vijve was dat niet anders. De Rembrandt bleef nog open tot de dood van de laatste eigenaar, enkele jaren geleden.

De Rembracht in de jaren 60. Toen was de feestzaal rechts al gebouwd.
De Rembracht in de jaren 60. Toen was de feestzaal rechts al gebouwd.© gf

Bijna drie jaar geleden besloten Paul en Davy Smekens van de gelijknamige bouwonderneming het café te kopen om er appartementen in de plaats te zetten. De afbraak begon twee weken geleden. Paul Smekens is geboren in Sint-Baafs-Vijve. Ook voor hem was De Rembrandt een bekend café. “Ik herinner me dat de feestzaal vooral veel dienst deed tijdens de hondenzwemming. Mijn schoonvader zat er in het comité. De voorkant zal er hetzelfde uitzien. Het gebouw was immers meer dan een eeuw oud. Ook de naam blijft behouden”, garandeert hij.

Start in oktober

Het nieuwe gebouw zal tien appartementen tellen. “In oktober beginnen de werken. We hopen om na 2,5 jaar klaar te zijn. Voor onze onderneming wordt het de grootste uitdaging die we al hadden, maar we zitten al jaren in de stiel”, vult zoon Davy aan.

Eric neemt vrede met de situatie en ziet het positief in. “Toen het café tegen de vlakte ging, deed het me wel wat. Maar het is belangrijk dat de authenticiteit van het gebouw en de poort tot het centrum van het dorp behouden blijft“, sluit hij af. (Niels Vromant)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier