De Ravotplekke wordt fietsenzaak De Fietsplekke

Redactie KW

Funk Vantomme (37) opent eind volgende maand De Fietsplekke in de Robert Klingstraat. De winkel krijgt een onderkomen in het leegstaand indoorspeelplein De Ravotplekke dat te koop stond. “We willen in de lente openen”, zegt Funk.

Funk en zijn vader Martin Vantomme runnen al jarenlang de fietswinkel en bijbehorende garage in de Speiestraat. “Om alle misverstanden te vermijden: de winkel en de werkplaats blijven open”, benadrukt Funk. “ Toen mijn moeder in 2007 overleed begon ik na mijn dagtaak mee te helpen in de zaak met mijn pa. Op dat moment werkte ik voltijds in een garage in Kortrijk. Enkele jaren later stapte ik volledig mee in de zaak. Door het succes van de verkoop van e-bikes werd onze winkel in de Speiestraat te klein. We zochten al een tijdje naar een ruimer pand. Dat vonden we uiteindelijk in Robert Klingstraat. De Fietsplekke wordt ruim vier maal groter dan onze winkel in de Speiestraat.”

Derde generatie

Funk en zijn vriendin Linsey hebben twee dochtertjes, Willeke en Laure. Het koppel woont in de Zuidlaan. Funk is de derde generatie die de fietswinkel zal uitbaten. Opa Romain Vantomme, gewezen vrijwilliger bij het Wervikse brandweerkorps, en oma Raymonde Penet hielden destijds café ’t Hof van Commerce open in de Speiestraat. Begin de jaren zestig startte opa de garage. “De werkplaats was toen gevestigd waar nu de winkel is”, weet Funk. “ Toen het café werd gesloten, kwam in de plaats daarvan de winkel. De werkplaats verhuisde naar achteraan, waar een atelier werd gebouwd. Naast het sleutelen aan auto’s begon opa met het herstellen van bromfietsen.”

“Op vraag van klanten startte mijn grootvader met het verkopen van fietsen en uiteindelijk ook auto’s. Toen mijn vader in 1980 in de zaak kwam, begon de winkel te groeien. Ook ik kreeg zin in ondernemen. En nu zijn we hier aanbeland.” Het is de bedoeling dat Funk Vantomme tegen de lente de deuren van De Fietsplekke opent. “ We zullen niet alleen e-bikes herstellen en verkopen, maar ook verhuren. We bieden daarbij uitgestippelde fietskaarten aan.”

E-bikes

“Door de coronacrisis sprong vorig jaar iedereen op de fiets”, vertelt Funk. “Dankzij haar talloze fietsroutes werd Vlaanderen tot in alle uithoeken verkend. Corona zorgde voor een stevige verkoop van e-bikes. Ook dit jaar wordt het niet anders. Als fietsverkoper mogen we echt niet klagen, maar er is ook een keerzijde aan deze medaille. Zowel fietsverkopers als toeleveranciers van onderdelen kampen met lange wachttijden. Een duidelijke boodschap voor de consument: bestel tijdig je e-bike. We moeten serieus sprinten om de bestellingen bij te benen.”

Naast de toonzaal in de nieuwe zaak zal Funk Vantomme over een polyvalente ruimte beschikken. “Hoe deze ruimte moet ingevuld worden is nog niet duidelijk. Misschien komt er een indoor fietstrainingscenter. We zien wel wat er uit de bus komt. Ik heb verschillende denkpistes in het hoofd, maar wil nu nog geen tipje van de sluier lichten.”

“Passie voor de fiets”

“Het is wel de bedoeling dat ik op afspraak werk voor wie zich een e-bike wil aanschaffen. Ik trek er graag de nodige tijd voor uit om de klant op een deskundige manier te begeleiden. De mensen moeten zich op hun gemak voelen. Daarbij bieden we de koper altijd een testrit aan. Hij of zij kan uit diverse modellen kiezen. Elektrisch fietsen is voor vele mensen een openbaring geworden. Het is dan ook belangrijk dat we met onze nieuwe zaak op deze trend blijven inspelen. Service na verkoop is voor mij eveneens belangrijk. Fietsen verkopen doe ik met zoveel passie omdat er zoveel te vertellen valt.” (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.