De Raketmannen organiseren 18e grote mountainbiketocht met steun van Cycling Vlaanderen

Mountainbikeclub De Raketmannen trekt er regelmatig op uit. De toertocht op de Wapenstilstand is hun jaarlijkse hoogdag. © MV
Redactie KW

De Raketmannen organiseren maandag traditioneel op de Wapenstilstand 11 november met start en aankomst op het stadsdomein Oosthove de ondertussen al achttiende editie van hun grote mountainbiketocht. Er is keuze uit vier afstanden: 31-42-53-71 kilometer. Voor de eerste keer is er een tombola.

“Het parcours is weer bijna helemaal in Noord-Frankrijk”, aldus penningmeester Stefan Nollet. “We profiteren van onze ligging aan de grens. Er zijn weinig mountainbiketochten in de regio die de grens dwarsen en naar Noord-Frankrijk trekken. Tweede reden is dat er daar veel mooi onverhard ligt. En er is nog wat bos, het is heel landelijk en heel rustig.”

Er is dit keer keuze uit vier afstanden. Het gaat eerst richting de buitenkant van het recreatie-eiland De Balokken. “De verste afstand gaat via Quesnoy-sur-Deule voor het tweede jaar op rij tot de Citadel in Rijsel”, legt Stefan uit. “Het is de tweede keer dat we voor onze mountainbiketocht tot daar rijden. Het is er zeer mooi. Ze gaan daar allemaal van opkijken. Het is een zeer mooi park in het oude Rijsel, met ongeveer 8 kilometer schitterende singletracks. We keren terug via Wambrechies, dat is ook altijd een mooie passage.”

Door het café

“Nadien gaat het langs Comines en Wervicq-Sud terug richting Wervik. Er is weer een stop in de tuin van ons clublokaal De Macote. We rijden weer door het café.”

De mountainbiketocht valt dit keer op een maandag. “Het is een nadeel dat het in een verlengd weekend valt”, zegt voorzitter Dirk Degrande. “In een verlengd weekend zijn er veel mensen weg.”

De toertocht van De Raketmannen is een klassieker met steeds zeer veel deelnemers. Tot in de loop der jaren met een piek van 1.500. Onder meer dankzij een goede organisatie en de ruime bevoorradingen onderweg. “Op de grootste afstand zijn er vier bevoorradingen en dan nog een ludieke bevoorrading in de tuin van De Macote”, vertelt Stefan.

“Uitgezonderd eens een jaar met slecht weer, halen we al jarenlang meer dan duizend deelnemers en is dat een bevestiging dat we goed bezig zijn”, zegt de voorzitter. En dat weten ze ook bij Cycling Vlaanderen. “We zijn immers genomineerd om te mogen organiseren onder hun naam”, zegt Dirk Degrande. “We hadden daarvoor een overleg op de bondszetel in Gent en voldoen aan alle normen. Cycling Vlaanderen zorgt voor enorm veel steun in natura. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor toiletten op de bevoorradingen. Ze leveren ook voor alle sportdranken en fruit.”

Flandrien Classic

Flandrien is sedert enkele jaren een van de belangrijkste sponsors “De naam van onze toertocht hebben we overigens gewijzigd naar ‘MTB Flandrien Classic der Raketmannen”, vertelt voorzitter Dirk Degrande.

Na twee pogingen is er geen cyclotocht of een wegrit voor niet-mountainbikers meer. Reden hiervan is te weinig belangstelling en voor de wielertoeristen het einde van het wegseizoen. Voor het tweede jaar is de inschrijving maar tot 12 uur. “Om alles nog maandag te kunnen opkuisen, want iedereen moet op dinsdag gaan werken”, aldus Stefan. Voor de allerjongsten tussen 6 en 15 jaar is er met start om 10 uur ook gratis een kidstocht (15 kilometer), onder begeleiding van ervaren mountainbikers.

De Raketmannen pakten weer uit met een kennismakingsdag mountainbiken. “Om het aantal leden uit te breiden en de groep te verjongen”, vertelt Nollet. “We tellen momenteel een 45-tal leden uit de regio Wervik-Ieper.”

Gewezen wereldkampioen Filip Meirhaeghe is peter van De Raketmannen die bestaan sedert maart 2002. Inschrijven kan van 8 tot 12 uur. Er zijn warme douches en een ruime afspuitstand voorzien, evenals een bewaakte fietsparking. (Erik De Block)

Info: Deelname kost 4 euro met vergunning en 6 euro zonder vergunning. Er is mogelijkheid om een mountainbike te huren. Reservatie hiervoor bij Tillo Martin 051 78 04 90. Meer info op www.deraketmannen.be en Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier