De Queen’s Tower: nieuwe hoogbouw in Sint-Michiels met flats van 1 miljoen euro

Zo zal de Queen's Tower langs de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels eruit zien. (foto Danneels)
Stefan Vankerkhoven

Vijfentwintig meter of acht verdiepingen hoog, terrasoppervlaktes tot 150m², een indrukwekkende moderne architectuur, met een uitzonderlijk verzicht op de Brugse binnenstad. De nieuwe Queen’s Tower die projectontwikkelaar Danneels straks in de Koningin Astridlaan in Sint-Michiels uit de grond doet rijzen, wordt een imposant en knap staaltje van hoogbouw die zijn gelijke niet kent in de Brugse rand. De naam is een eerbetoon aan Koningin Astrid. De verkoopprijs van de flats varieert tussen 360.000 euro tot meer dan 1 miljoen euro…

Het is een mooi voorbeeld van kwalitatieve verdichting die past binnen de woonpolitiek van een grote centrumstad,“ beweert CEO Karsten Foekens. Het ontwerp met 19 luxueuze, appartementen is van de hand van het Brugse architectenbureau Govaert & Vanhoutte, dat eerder al diverse internationale prijzen won. Op 23 september lanceert Danneels het project. Het duurste appartement kost iets meer dan 1 miljoen euro. Tegen 2023 moet Queen’s Tower het nieuwste landmark in de stadsrand worden.

Woontoren

Wie de Koningin Astridlaan vanaf de rotonde aan de Vives Hogeschool indraait richting St Michiels, kent het beeld vast goed. Aan de rechterkant van de weg staan naast het enorme schoolgebouw enkel maar een aantal flatgebouwen, die dateren uit de jaren ’70 -’80. Daartussen plots, op de hoek met de Xaverianenstraat, de enige twee villa’s/huizen in de schaduw van alle omringende hoogbouw.

In 2022 verdwijnen ook deze woningen definitief uit het straatbeeld om plaats te maken voor een opvallende en moderne woontoren: Queen’s Tower, een uniek en best wel prestigieus project voor de stad Brugge en het hele Brugse ommeland. De Queen’s Tower is 8 verdiepingen of 25 meter hoog en telt 19 ruime, lichtrijke appartementen (opp. van 119m² tot 186 m²) met twee of drie slaapkamers en vaak ook twee badkamers.

Geen mastodont

“We bouwen voor alle duidelijkheid geen mastodont”, vervolgt Karsten Foekens, CEO van projectontwikkelaar en bouwkantoor Danneels uit Brugge. “Wel een verfijnd, vernieuwend vastgoedproject dat tot op vandaag in onze stad eigenlijk zijn gelijke niet kent. En dat om de eenvoudige reden dat het hoogst uitzonderlijk is dat je in Brugge 8 lagen hoog kan bouwen. Normaal beperkt het zich altijd tot 3 of 4 lagen. Maar het Bijzonder Plan van Aanleg liet het hier toe. ”

Een tijd geleden al werd Danneels eigenaar van de twee woningen op de hoek van de Koningin Astridlaan en de Xaverianenstraat. De projectontwikkelaar ging in zee met het architectenkantoor Govaert & Vanhoutte uit Brugge om de nieuwe Queen’s Tower vorm te geven.

Eyecatcher

Damiaan Vanhoutte geeft meer uitleg over het concept: “We wilden het typische uitzicht van de bestaande appartementen in de straat doorbreken. Queen’s Tower valt extra op door zijn sculpturale look. Het gebouw heeft een schuine betonwand met een plankenbekisting over de volledige hoogte en dat geeft het project nog meer elegantie.”

“Queen’s Tower zal het straatbeeld dus domineren en wordt een echte eyecatcher. Aan de Noordzijde (straatzijde) liggen de slaapkamers. Daar is het gebouw ook meer gesloten. De Zuidzijde is helemaal opengewerkt met leefruimtes en terrassen gericht naar het omliggende groen. Hoe hoger je komt, hoe groter de appartementen en hoe mooier het exclusieve uitzicht, ook op de stad. We opteerden qua materialen vooral voor het koele beton, met warm hout en grote glaspartijen. Het woonproject wordt een landmark voor wie via de Expresweg of de Koning Albert I-laan de stad binnenrijdt.”

Energiezuinig

De verfijnde architecturale elementen worden ook doorgetrokken in de hoogkwalitatieve binnenhuisinrichting. “We kiezen voor enorme thermische landschapsramen met een extra fijn profiel, zodat we de omgeving als het ware binnentrekken in je woonkamer“, vertelt Evelyne Cool. Zij is verantwoordelijk voor de interieurinrichting van de appartementen. “De grote, open leefruimte zal bijzonder aangenaam zijn en alle interieurelementen van keuken tot badkamer krijgen een extra upgrade in vergelijking met onze klassieke woonprojecten.”

Queen’s Tower is ook een energiezuinig project. Het volledige verwarmings- en koelingssysteem draait op warmtepompen op basis van geothermie. Duurzaam, onderhoudsvriendelijk en toekomstgericht. Over het hele appartement ligt vloerverwarming, wat het esthetisch nog mooier maakt.

Koningin Astrid

“Dit project past helemaal in de nieuwe woonpolitiek, waarbij weinig ruimte wordt ingenomen, maar toch voldoende wooncapaciteit wordt gecreëerd”, zegt CEO Karsten Foekens. “Meestal bouwen wij met Danneels vlakke woonprojecten of gemengde woonvormen van gemiddeld 25 units. In het kader van het huidige ontwikkelingsklimaat in Vlaanderen, zijn we blij dat we nu ook op een beperktere ruimte 19 units kunnen bouwen. Dit heet kwalitatieve verdichting. Centrumsteden moeten daarover durven nadenken in de toekomst. Niet dat we pleiten voor klassieke woontorens en zeker al niet op eender welke locatie. In heel gerichte, afgebakende gebieden kunnen we opteren voor meer kwalitatieve hoogbouw met een prestigieuze architectuur die het straatbeeld van de stad zal verfraaien.”

Met de naam Queen’s Tower verwijst Danneels vanzelfsprekend naar de geliefde en veel te vroeg overleden Koningin Astrid. De start van de bouwwerken is voorzien tegen dit jaar. In de loop van 2023 zou het project afgewerkt worden. De prijzen van de appartementen in Queen’s Tower variëren van 360.000 euro tot méér dan 1 miljoen euro voor de grootste flats….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier