De Puinstappers uit Bredene organiseren zes wandelzoektochten

Op de foto clubfotograaf Danny Van Hevel, penningmeester Leentje Burggraeve en secretaries Ludwig Germonprez. (foto MM)
Redactie KW

Wandelen, het is een kunst die we sinds maart met zijn allen al behoorlijk onder de knie hebben. “Geen zegen voor ons, want ook wandelclubs moeten werkloos toekijken”, geeft Ludwig Germonprez van De Puinstappers aan. “Precies daarom hebben we nu vijf zoektochten in mekaar gestoken. Zo hebben onze leden en al wie dat wil toch een doel om te blijven wandelen.”

“In deze ongewone tijden krijgen veel mensen het fysisch en mentaal moeilijk. Wandelen is dan vaak een simpele, maar zeer doeltreffende manier om je gezondheid, humeur en geest een flinke boost te geven.” Daarvan is secretaris Ludwig Germonprez van De Puinstappers overtuigd. “Wandelen is een zeer toegankelijke sport, het kost bijna niets en je hoeft er geen verre verplaatsingen voor te maken. Je kunt het alleen, in groep en het is vrij blessureveilig.”

Geen Zeebriestocht

In groep wandelen kan volgens de momenteel geldende coronaregels enkel met maximum 4 personen. “En dat is voor wandelclubs uitermate jammer”, haakt penningmeester Leentje Burggraeve in. “Het betekent dat we grote organisaties als onze jaarlijkse Zeebriestocht niet konden organiseren. Voor de editie 2019 kwamen nog meer dan duizend wandelaars opdagen. Tel daar nog een legertje vrijwilligers bij en je beseft dat je dan wel heel veel mensen bij mekaar brengt. We begrepen al snel: dit kan niet.”

Het annuleren van de Zeebriestocht was voor de Puinstappers een flinke streep door de rekening. “Op zo’n dag brengt onze catering een aardige cent in de kas“, vervolgt Leentje.

Contact met leden

Dat ze intussen ook het contact met de 95 clubleden wat kwijt zijn, doet al net zoveel pijn. “In normale tijden organiseren we elke maandagnamiddag een wandeling”, gaat Ludwig verder. “Daar dagen al snel meer dan 20 wandelaars voor op. Ook voor die wandelingen hebben we de pauzeknop moeten indrukken. En natuurlijk vallen ook onze clubuitstappen nu weg.”

Om hun leden en al wie een leuke wandeling wel ziet zitten te plezieren, knutselden Ludwig en Leentje de voorbije maanden een vijftal wandelzoektochten in mekaar. “We hopen de mensen zo een beetje ontspanning en afleiding te bezorgen. Het zijn telkens tochten van 5 à 6 km. Ze laten de deelnemers op een aangename en ludieke manier kennis maken met onze gemeente. Drie tochten starten aan de parochiekerken, eentje aan het gemeentehuis en een vijfde vertrekt aan VC De Fakkel (Ryckewaertshof, red.). Die laatste doet behalve Bredene ook de Vuurtorenwijk aan.”

Routebeschrijving online

Omdat de Puinstappers niet enkel hun leden willen laten genieten van de wandelingen vind je de routebeschrijvingen ook bij de dienst Toerisme. “De tochten kunnen ook gratis gedownload worden via www.wandelblog.com/permanenteparcours van Wandelsport Vlaanderen”, aldus de initiatiefnemers.

Prijzen vallen er niet te winnen, maar de antwoorden mogen wel gemaild worden naar secretaris Ludwig via ludwig.germonprez@gmail.com. “Op die manier kunnen we een beetje volgen hoeveel mensen er al deelgenomen hebben. En ik moet zeggen, er is veel belangstelling. We ontvangen ook veel toffe reacties, vaak van ouders die de zoektochten met hun kinderen deden.”

Zesde tocht

“En wie echt kilometers wil malen, kan intussen een zesde tocht wandelen. Die telt 11 km en brengt in twee lussen twee van de oorspronkelijke tochten samen. Op die manier is er voor elk wat wils.” Eens alle corona-ellende achter de rug is, hopen Leentje en Ludwig natuurlijk extra Puinstappers te mogen verwelkomen. “Tegen dan hebben heel wat mensen ongetwijfeld de wandelmicrobe voorgoed te pakken”, besluiten ze.

Info: ludwig.germonprez@gmail.com – 0486 45 82 81, Facebookpagina Puinstappers Bredene. De zesde editie van de grote Zeebriestocht wordt op 27 november 2021 georganiseerd (MM)