De Pinkers vieren 35 jaar: “Je hebt motards die al vielen en motards die nog moeten vallen”

De Pinkers werden vorig weekend plechtig ontvangen op het stadhuis. (foto LLV)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Naar aanleiding van hun 35-jarig bestaan werden de leden en het bestuur van Motorclub De Pinkers ontvangen op het stadhuis. Zij kregen een mooi glazen plaket aangeboden.

De naam De Pinkers werd al uitgevonden nog voor de motorclub bestond. Begin de jaren 80 kwamen enkele leden van het toenmalig Jeugdhuis ‘t Schuurke en Scouts Harelbeke elkaar regelmatig tegen op motortreffens in de ruime regio. “Als knipoog naar de vele punkers die in de punkperiode het jeugdhuis bezochten, schreven we ons voor elk motortreffen in als De Pinkers“, weet secretaris, penningmeester en websitebeheerder Jean-Pierre Vercruysse. “Het was nog de tijd van uitnodigingen op stencil en inschrijven bij de Jeugddienst. We konden dan eens weg van thuis. We waren bijna nooit op tijd terug thuis, wat soms eens gevolgen had“, lacht huidig voorzitter Johan Calu.

“Ik hou ook altijd de spreuk voor ogen: er zijn twee soorten motards, zij die al eens vielen en zij die nog moeten vallen.” Op initiatief van Frank D’haene en Joost Engels werd in 1983 een eerste samenkomst gehouden. “We wilden eens bekijken of we een officiële club konden oprichten“, aldus Jean-Pierre. “Uiteindelijk werden er statuten en een intern reglement opgesteld en startten we in de lente van 1984 met onze eerste activiteiten.”

Sociale aspect

Het eerste clublokaal was gevestigd in Café Den Ticket in de Kortrijksestraat, het huidige Café The Comix. Toen Geert Callens het café sloot, verhuisde de motorvereniging naar Café De Florence in de Pevernagestraat. “In het begin waren er enkele mooie ritten met onder meer een bezoek aan het Fort van Breendonk en de koolmijnen in Zolder“, haalt de secretaris herinneringen op.

In 1986 verwelkomde de club Anne Verschelde als eerste vrouwelijke motard. In de loop der jaren telde de club bijna 200 verschillende leden waaronder bekende Vlaming en Bavikhovenaar Wim Opbrouck. De Pinkers werken met een open bestuur waar iedereen welkom is. Daar worden de kalender en activiteiten besproken. Die gaan van onder meer een dagtrip tot een vierdaagse in het buitenland, een barbecue, samenkomst of jaarlijks meerijden met het Vlastreffen Kortrijk. “Weet je dat de eerste vergadering rond het Vlastreffen plaats had in de Florre”, vertelt de secretaris.

De Pinkers doen meer dan rondrijden met de motor. Het sociale aspect is minstens even belangrijk. De onderlinge samenhang in jullie club ook. Veel van jullie leden vervullen nog altijd een actieve rol in het creëren van een warme samenleving. Ik denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van wielerkoersen in onze stad of rijden voor en met mensen met een beperking”, besluit schepen van Jeugd David Vandekerckhove (Groen) die de honneurs waarnam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier