De Panne koppelt familiezoektocht aan expo ‘Tjoeln laanst de stroaten van De Panne’

We zien Geert Vanthuyne (cultuurbeleidscoördinator), Jan Neggers en zijn vrouw, Leslie Verpoorte (Cultuurraad) en Elly Annys (dienst Cultuur). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Kunstenaar Jan Neggers (75) legde zijn liefde voor zijn De Panne vast in 30 schilderijen onder de noemer ‘De Panne, een diamant aan de Belgische kust in 30 facetten’ en stelt die tentoon in Cultuurhuis De Scharbiellie. Om iedereen mee te laten genieten van kunst en cultuur koppelt de dienst Cultuur hieraan een familiezoektocht in de straten van De Panne en Adinkerke, al ‘tjoelend laanst de stroaten van De Panne’.

Jan Neggers (artiestennaam ‘Bapp’) is afkomstig uit Keerbergen, maar belandde een vijftal jaren geleden als tweedeverblijver in De Panne: “Mijn vrouw en ik waren op vakantie in Middelkerke, en op een regenachtige dag namen we de tram naar De Panne. Het was liefde op het eerste gezicht en diezelfde dag kochten we er een appartement. Heel snel ontdekten we dat er hier veel meer te beleven is dan alleen maar zonnen of wandelen op het strand. We hebben hier altijd een goed gevoel. Ik word gewoon blij van De Panne.”

Alle disciplines

“Schilderen doe ik al 65 jaar, en ik heb al alle disciplines uitgeprobeerd: aquarelschilderen, met acryl en olieverf, met het mes… En als schilder observeer je natuurlijk altijd je omgeving. Zo groeide het idee om dat vakantiegevoel, de ziel van deze gemeente met mijn penseel vast te leggen. Daarvoor ben ik echt uit mijn comfortzone gestapt: ik heb de uitstraling van De Panne willen versterken met vrolijke, warme en contrasterende kleuren en in 30 schilderijen alle thema’s vastgelegd: iconische beelden, de Dumontwijk, de kerk, de zonsondergang, de billenkarren en de kabientjes, de restaurants… Maar ik heb ook getracht om de mentaliteit van ‘de Pannenaar’ te schetsen: die is soms wat stroef en een beetje hautain, maar ook speels, vriendelijk, elkaar steunend en aan één zeel trekkend. En dan heb ik mij nog een extra artistieke vrijheid veroorloofd, iets wat eigenlijk ‘not done’ is: bij elk beeld staat een tekst in het West-Vlaams, om de kijker te triggeren. Zoals bijvoorbeeld: ‘De Panne, meer dan e strange, veele meer’. Omdat ik zelf geen West-Vlaming ben, deed ik een beroep op Yves Van der Straete.”

Karikaturen

In de expozaal wacht de bezoeker nog een extra verrassing: een hele wand met 59 karikaturen van bekende en minder bekende Pannenaars. “Tijdens de lockdown wilde ik iets doen om de mensen te entertainen” legt Jan uit. “Heel wat artiesten deden dat met muziek, maar ik bedacht een wedstrijd. Het was alsof de mensen erop zaten te wachten! Op de Facebookpagina ‘We love De Panne-Adinkerke’ postte ik een vraag. Van diegene die als eerste antwoordde maakte ik een karikatuur. Die stuurde ik naar de winnaars in kwestie, en ik zette ze ook op de Facebookpagina. Dat deed ik tot de eerste dag dat we weer een terrasje mochten doen! Alle karikaturen worden hier nog tot 13 september tentoongesteld, en dan mag iedereen zijn/haar karikatuur komen afhalen. Het is trouwens niet voor het eerst dat ik karikaturen teken. Op de ‘Artiestendag’ tijdens de Kasteelfeesten vorig jaar maakte ik er 70 op één dag.”

Zoektocht

Cindy Verbrugge, schepen van cultuur: “De tentoonstelling toont kleurrijke blijheid, gebracht door een kunstenaar die ons De Panne graag ziet. Ons erfgoed, onze monumenten en onze couleur locale. In het kader van het alternatief zomerprogramma, waarbij we als dienst Cultuur zoveel mogelijk hebben getracht om kunst en cultuur in de straten van De Panne en Adinkerke te brengen, is ook de familiezoektocht naar aanleiding van deze expo ontstaan. We zijn vertrokken vanuit een selectie van Jans schilderijen en hebben 11 locaties gekozen. Op elke locatie hebben we een passende vraag of opdracht bedacht. Deelnemingsformulieren kunnen opgehaald en afgegeven worden bij de dienst Toerisme in het gemeentehuis en op de site Cordial. Van daaruit bepalen de deelnemers zelf het traject dat ze afleggen. Wie de zoektocht tot een goed einde brengt, maakt kans op een mooie prijs. De hoofdprijs heeft een waarde van 100 euro. De zoektocht loopt tot en met zondag 13 september.”

Door de coronamaatregelen worden in het cultuurhuis maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten en moet je vooraf reserveren per tijdslot van 45 minuten. Alle praktische info en de veiligheidsmaatregelen zijn terug te vinden op www.depanne.be/musea.

Van 1 juli tot en met 13 september 2020: dagelijks van 14 tot 17.45 uur, gesloten op maan- en feestdagen. Toegang gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier