De Panne herdenkt Operatie Dynamo WOII met historische expo, themawandelingen en Vera Lynn-concert

© (Foto MVQ)
© (Foto MVQ)
Redactie KW

Het groots opgezette programma om in 2020 de 80ste verjaardag van Operatie Dynamo te herdenken viel door corona in het water. De organisatoren stuurden de plannen bij tot een meer ingetogen en coronaveilige herdenking voor de 81ste verjaardag. Met een doe- en themawandeling langs vier strandcabines, een historische expo in villa Le Chalutier, een Beaufort-kunstwerk op het strand, een concert en een theaterfakkeltocht blikt De Panne terug op de gruwel en chaotische ravage van deze militaire operatie.

“De Panne speelde een specifieke rol in ‘The Miracle of Dunkirk’,” legt burgemeester Bram Degrieck uit. “Maar die vlag dekt niet helemaal de lading, want de grootscheepse evacuatie van meer dan 330.000 militairen naar Engeland gebeurde tussen de stranden van Mardyck in Frankrijk tot voorbij De Panne, waarbij de hele regio werd gebombardeerd en ook de zee was een mijnenveld. De meerderheid kon vertrekken vanuit de haven van Duinkerke, maar een derde moest inschepen via de stranden en geïmproviseerde pieren in zee. Om deze operatie, die 9 dagen duurde, van 26 mei tot 4 juni 1940, niet te vergeten, werd de vereniging Dunkirk Veterans Association opgericht. Het lokale comité zetten we in de kijker in de kapel van de Paters Oblaten.”

Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur: “Verscheidene monumenten herinneren ons aan deze oorlogswaanzin die nooit had mogen gebeuren, zoals het ‘Memorial Dunkirk Veterans’ van Paul Baeteman aan de Leopold I-Esplanade. Over Operatie Dynamo zijn heel wat wetenschappelijke studies en publicaties verschenen. De feiten inspireerden ook filmmakers, auteurs en kunstenaars… In dat kader past ook het Beaufort-kunstwerk ‘Cast Away’ van Michael Rakowitz, dat vanaf 27 mei op het strand zal staan. De gebeurtenissen van Operatie Dynamo hadden ook een enorme impact op het dagelijkse leven van de lokale bevolking. We hebben nog een aantal persoonlijke verhalen op klank- en/of beeldband kunnen vastleggen van de weinige nog overblijvende getuigen. Ook foto’s, brieven, dagboeknotities, voorwerpen enz. dragen ertoe bij dat we deze oorlogsperiode nooit zullen vergeten! Dat komt allemaal aan bod in het parcours van de 1,5 à 2 uur durende themawandeling met historische foto’s en info op zeildoeken, raamstickers en QR-codes. ‘Ooggetuigen, iconische oorlogsliederen, gedichten en de ‘little ships’ zijn de thema’s van de vier strandcabines langs dit parcours. Dit belangrijke keerpunt in WOII wordt uitvoerig geschetst in de expo in de rolstoeltoegankelijke villa Le Chalutier. Vanaf 1 juli kunnen families deelnemen aan een doe-tocht en in september is er in samenwerking met toneelvereniging Kink Kank Hoorn een theaterfakkelwandeling. Op 26 augustus geeft Luc Vanacker een boeiende lezing over Operatie Dynamo. We sluiten het project af in het Proximustheater van Plopsa op 2 oktober met het herdenkingsconcert ‘We’ll Meet Again – Lady Linn zingt Vera Lynn’, onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie Ypriana. Dit mooie project hebben we kunnen realiseren dankzij een vlotte samenwerking van het team van onze dienst Cultuur, Westtoer, de Vlaamse overheid, heel wat vrijwilligers en niet in het minst wijlen Guido Mahieu, een van de grote bezielers!”

Deputé Sabien Lahaye-Battheu besluit: “De Panne onderscheidt zich met dit initiatief met een eigentijdse omkadering van historische feiten, waarbij ook beleving centraal staat en waarbij het inhoudelijke aspect indruk maakt. Het strekt De Panne tot eer om deze oorlogsgebeurtenissen op een unieke manier te vertalen naar een breed publiek toe. De hedendaagse toerist gaat immers op zoek naar beleving en verhalen die een extra dimensie geven aan zijn reisbestemming.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.