De Panne en Adinkerke baden in kerstlicht: “Dit brengt mensen bij elkaar”

Schepen Wim Janssens (uiterst rechts) met zijn team van de Technische Dienst dat de voorbije dagen overal de kerstverlichting heeft geïnstalleerd, ook aan de voetgangersbrug in Adinkerke.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MYRIAM VAN DEN PUTTE
Schepen Wim Janssens (uiterst rechts) met zijn team van de Technische Dienst dat de voorbije dagen overal de kerstverlichting heeft geïnstalleerd, ook aan de voetgangersbrug in Adinkerke.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Sinds het voorbije weekend is heel De Panne-Adinkerke ondergedompeld in een zee van hartverwarmende sfeerverlichting. Vroeger en langer dan vorig jaar, en de sfeerverlichting wordt aangestoken op nog meer locaties.

“We brengen extra kerstsfeer in onze straten, pleinen en wijken van De Panne en Adinkerke. En we laten de kerstverlichting 10 dagen langer branden dan gewoonlijk”, zegt schepen Wim Janssens.

“Een jaar geleden werd voor het eerst een nieuw gamma kerstverlichting geplaatst, wat heel wat positieve reacties uitlokte op de sociale media, maar we kregen ook suggesties”, legt schepen Wim Janssens uit. “Dit jaar wordt het een speciale editie, met nog meer lichtjes, dichter bij de mensen. Daarom heeft het bestuur daar waar mogelijk de nodige aanpassingen gedaan. Kerstverlichting kan immers niet overal geplaatst worden. Er moet rekening gehouden worden met de verkeerssituatie, het moet op openbaar domein geplaatst worden en er moet uiteraard ook een elektriciteitsaansluiting beschikbaar zijn.”

45 kilometer kerstlicht

“Zoals ieder jaar plaatsen we langs de invalswegen, op pleinen en centrale plaatsen sfeervolle kerstverlichting. Hiervoor werken we samen met Light en More waarmee we een vast contract hebben sinds 2019. Op enkele locaties werd er op vraag van de bewoners meer kerstverlichting voorzien dan vorig jaar. Zoals bijvoorbeeld op het plein aan de Garzebekeveldstraat in Adinkerke, op de Esplanade en langs de Veurnestraat in De Panne. Ook de Moeresteenweg in Adinkerke krijgt terug kerstverlichting. Het park in de Zeelaan hebben we anders aangepakt, er hangen honderden kerstbollen in de hoge bomen. In dit grote pakket kerstverlichting werd er meer dan 45 kilometer aan kerstlichtjes opgehangen in bomen, kerstbomen en rond monumenten.

We hopen dat we hiermee de kerstsfeer van de hoofdstraten dichter bij de mensen kunnen brengen.

Door de lockdown hebben we beslist om dit jaar op zo veel mogelijk plaatsen in de woonwijken sfeervolle kerstverlichting aan te brengen. Daar werden verlichte kerstbomen en figuren geplaatst door onze eigen technische dienst. We hopen dat we hiermee de kerstsfeer van de hoofdstraten dichter bij de mensen kunnen brengen. Al die lichtjes brengen mensen bij elkaar. Een groot deel van deze verlichting hebben we gekocht of gehuurd via Lights.be, een nieuw initiatief van de ondernemer Steve Pinson van Klank en Licht uit Veurne. We steunen graag de lokale ondernemers waar we kunnen.”

Grote opdracht, groot budget

“Tot slot plaatsten we ook nog 200 kerstbomen van 3 tot 8 meter hoog”, aldus Wim Janssens. “De grootste, een prachtexemplaar uit Vielsalm, is 14 meter hoog en staat op de Markt van De Panne ! We hadden dit jaar heel wat kerstbomen over door de annulering van de kerstmarkt. Een groot aantal daarvan hebben we na een rondvraag verdeeld onder de lokale handelaars die ze met veel plezier voor hun zaak plaatsen en mooi versieren. Dit werd allemaal gecoördineerd door onze medewerker Jimmy die al tijdens de zomer met z’n neus in de kerstcatalogi zit. Begin oktober begonnen we met het plaatsen van de armaturen in de bomen om zeker op tijd klaar te zijn. Een grote opdracht die dan ook een groot budget vraagt. Alles samen kost dit zo’n 165.000 euro. Hierin zit ook een stuk van de kostprijs van de aankleding van de kerstmarkt en de meerprijs voor de nieuwe woonwijkverlichting tijdens dit coronajaar.”

Toch mooie kerstperiode

Dit jaar wordt het echt een speciale editie, met nog meer lichtjes, nog dichter bij de mensen”, besluit Wim Janssens. “We bundelen de krachten met de inwoners en de lokale ondernemers om er samen een mooie sfeervolle kerstperiode van te maken. Ondanks alles zorgde de coronacrisis dus toch voor iets positief. Ik wil dan ook iedereen bedanken om dit te realiseren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.